Orbán visszaáll Facebook-huszárnak, de nem készül szigorú korlátozások bevezetésére

2020. szeptember 11., 09:18

Szerző:

Jó szokása szerint a Kossuth Rádió vendége volt péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök.

Mindenekelőtt kifejtette: leginkább az idősek vannak veszélyben a koronavírus második hullámában is. A Kamaraerdei úti idősek otthonában regisztrált fertőzésekkel kapcsolatban azt tartotta fontosnak kiemelni: szép dolog, hogy Karácsony Gergely levelet ír neki, de inkább „végezze a feladatát” és ne használja a helyzetet politikai célokra.

Orbán szerint a Nemzeti Konzultáció tanulsága, hogy az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön.

Elárulta, hogy nem készülnek szigorú korlátozások bevezetésre, a céljuk Magyarország működőképességének megvédése. Nem lesznek általános iskolabezárások, de ha egy-egy intézményben felbukkan a vírus, azt helyileg, egyéni korlátozásokkal kezelik – tette hozzá. 

Ugyanakkor megjegyezte: Az idősek otthonaiban és a kórházakban a látogatási tilalmat akár a rendőrség bevonásával is ki kell kényszeríteni.

Elmondta, hogy az iskolákban elrendelték, hogy belépéskor mérjenek lázat. Minden önként jelentkező ingyen kap influenzaoltást. 

A teszteket rövid időn belül hatósági árassá teszik, erre felkérte Kásler Miklóst.

Brüsszel idegesen reagált a magyar, azóta már enyhített határzárra – váltott témát Orbán ezután. „De ők így szoktak reagálni, ha valami nem úgy van, ahogy ők akarják'' – mondta. 

Semmi okát nem látja annak, hogy „egy lengyel vagy szlovák ne jöjjön be Magyarországra, ha ők is ugyanazt a védekezési rendszert használják. Ki tudunk alakítani négyen egy biztonságos szigetet Európában” – szögezte le.

Csütörtök este Orbán Viktort felhívta Donald Trump amerikai elnök és számos ügyben egyeztettek. Orbán szerint majdnem baráti viszonyban áll Trumppal, drukkol neki az elnökválasztáson

Orbán elárulta,  hogy a következő napokban több gazdasági témájú bejelentés is várható.

„Visszaállok Facebook-huszárnak”

— bocsátotta előre.

Kifejtette, hogy bár Budapest Magyarország leggazdagabb városa, most a külföldiekre épülő turizmus miatt a főváros nagy bajban van. Szerinte Tarlós István 100 milliárd forintot takarított meg, ebből a főváros finanszírozhatja és finanszíroznia is kell a bajba jutott gazdasági szereplőket.

Orbán Viktor béremeléseket, munkahelyeket és beruházásokat akar. A költségvetési hiány a kormányfő szerint nem fest jól, alacsonyabban akarták tartani, de ha így tennének megbénulna az ország – tudatta.

Szerinte a magyar gazdaság iránti bizalom rendkívül erős, elsősorban itthon, az emberek bíznak a gazdaságban, ezért ha az állam kibocsát egy lakossági kötvényt, azt meg is veszik.  Van otthon pénz, ezt szeretnénk mozgósítani — tette hozzá, kiemelve: tisztességes kamatot kínálnak a magyar állampapír-tulajdonosoknak.

(A 24.hu nyomán)