OMSZ-lefejezés: Megszólalt az Országos Meteorológiai Szolgálat egyik kirúgott vezetője

Horváth Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökhelyettese szabadságon volt augusztus 20-án, vagyis nem is vett részt a döntéshozatalban.

2022. augusztus 23., 16:29

Szerző:

Háromhetes szabadságon volt, nem is vett részt a tűzijáték előkészítésében Horváth Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökhelyettese, akit augusztus 21-én az elnökkel együtt kirúgott Palkovics László ipari miniszter.

Az utolsó csepp, amit nem előzött meg egy csepp sem

Bár hivatalos indoklás nem volt, Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, az augusztus 20-ai eset volt az utolsó csepp a pohárban. Erről itt írtunk bővebben.

Horváth Gyulát a Telex érte utol. A meteorológus azt mondta: a keddi kormányszóvivői tájékoztatóból értesült arról, hogy korábban is fennálló állítólagos „kompetenciahiányok” miatt menesztették őket.

Mint kiderült, háromhetes szabadsága után, épp hétfőn kezdett el újra dolgozni, amikor délután berendelték őket a minisztériumba, vagyis egyáltalán nem vett részt a tűzijátékkal kapcsolatos döntéshozatalban.

A szakembereket az egyik államtitkár fogadta, ő is mondott fel nekik, indoklás nélkül.

Igen, rengetegen felhívtak, hogy együttérzésükről biztosítsanak. Ez egy nagyon jó munkahelyi közösség volt, ezért különösen sajnálom otthagyni.

– mondta a Telex érdeklődésére Horváth, aki szerint semmi jele nem volt a velük szembeni elégededetlenségnek. Sőt, az állítólagos kompetenciahiányról is a Kormányinfóból értesült.

Mint mondta: a döntéshozatal pillanatában 70-80 százalék valószínűsége volt annak, hogy a tűzijáték területén heves zápor-zivatar lesz. Száz százalékra biztosan azonban nem lehet ezt megmondani.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőinek váratlan eltávolítása után a szolgálat középvezetői is tiltakozásba kezdtek, sőt, az ügynek nemzetközi visszhangja is lett, ráadásul még a Fidesz holdudvarát is megosztotta az ügy.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.