Októberre prognosztizál tragikus meteorbecsapódást a közmédia hírportálja

Egy Föld felé tartó objektum becsapódását jósolja az oldal, ami hatalmas pusztítást végezhet, de Kiss László csillagász szerint valójában semmit sem tudunk az égitestről.

2024. január 6., 16:53

Szerző:

„Egyes információk szerint idén október 5-én egy óriási aszteroida csapódhat a Földbe. Az aszteroidára a NASA már korábban felfigyelt, egy idő után azonban elvesztette a nyomát. Az égitest most ismét felbukkant, és az új pályaadatok alapján elég nyugtalanító a helyzet. Ha a becsapódás megtörténik, akkor 2,6 milliárd tonna TNT-nek megfelelő energia szabadulna fel, ami óriási pusztítást okozna bolygónkon” – olvasható a hirado.hu oldalán. 

A közmédia hírportálja szerint 2007 márciusában Amerikából és Új-Zélandról összesen tizennégy alkalommal figyelték meg csillagászok a szóban forgó, 2007 FT3 jelzésű égitestet. Majd a cikk megismétli, hogy „egyes információk szerint” idén október 5-én az objektum a Földbe csapódhat, és hatalmas pusztítást végezhet.

A szöveg további részében már igyekeznek megnyugtatni az olvasóközönséget. Kiss László csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója az M1 Ma Reggel című műsorában azt mondta, „az égitestről semmit nem tudunk, ugyanis azóta senki nem végzett új megfigyelést. A jelenségnek semmi aktualitása nincs azon kívül, hogy valaki az elmúlt napokban felfigyelt az objektumra és a számításokra” – fogalmazott Kiss László. A szakember azt is hozzátette, hogy tizenhét évvel ezelőtt egy napon keresztül tizennégyszer megfigyelték és megmérték csillagászok az objektum helyzetét az égen, azóta semmi újdonság nem történt körülötte. „Viszont ez jelzi azt, hogy a pályáját iszonyatosan pontatlanul ismerjük, hiszen az égitest a naprendszer teljesen másik felén is lehet” – tette hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció / Fotó: Shutterstock)

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.