A PSZ arra kéri a kormányt, hogy kezdeményezze egy oktatási nemzeti kerekasztal összehívását

A Pedagógusok Szakszervezete szerint átláthatatlan, hogy kivel és miről akar egyeztetni a kormány, ezért oktatási nemzeti kerekasztal létrejöttét kéri, mert úgy gondolják, hogy egy nemzeti szintű egyeztetés nélkül a 2022/23-as tanév második felében folytatódnak majd a tiltakozások.

2022. december 12., 11:20

Szerző:

A Pedagógusok Szakszervezete azt kéri a kormánytól, hogy azonnal kezdeményezze egy oktatási nemzeti kerekasztal létrejöttét az oktatás összes szereplőjének részvételével – írja a 444.

A kerekasztalhoz a szakszervezeteket, a szakmai és civil szervezeteket, illetve a diákok és a szülők képviselőit szeretnék meghívni.

A PSZ szerint átláthatatlan, hogy kivel és miről akar egyeztetni a kormány

A PSZ közleményében rámutat, hogy a kormány nem tájékoztatta a közvéleményt a hétvégi kormányülésről, amin a fővárosi gimnáziumok igazgatói, a köznevelésért felelős államtitkár, illetve a Nemzeti Pedagógus kar elnöke vett részt. A miniszterelnök azt a korábbi kérését sem teljesítette, miszerint nevezzenek ki egy kormánybiztost az oktatás problémáinak megoldására. 

A Szakszervezet kiemelte, hogy már régen nem a pedagógusok bérharcáról van szó, eljött az ideje a nyilvános, átlátható és széleskörű szakmai egyeztetésnek. A 2022/23-as tanév első fele tiltakozásokkal terhesen telt el, és ha a kormány nem tekinti partnernek azokat, akik éppen az oktatás reformjáért küzdenek, folytatódnak a demonstrációk.

(Kiemelt képünk: Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Belügyminisztérium épületénél a PSZ által szervezett budapesti tüntetés előtt 2022. november 26-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.