45 százalékos béremelést követel a Pedagógusok Szakszervezete

Közleményt fogadott el a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ezen a hétvégén ülésező XXXIV. kongresszusa Hajdúszoboszlón, amelyben összefoglalták követeléseiket.

2022. október 22., 12:56

Szerző:

„Összefogunk, folytatjuk, nem félünk!” címmel fogadott el egy közleményt a PSZ, amely egyebek mellett követeli, hogy a kormány állítsa vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát, valamint azonnali 45 százalékos béremelést kérnek.

Emellett önálló oktatási minisztérium is kövtelnek. Követeléseik között szerepel, hogy Orbán Viktor nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás alapvető átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a közoktatás modernizációjáról, a Nemzeti alaptanterv átdolgozásáról és a diákok óraszámának csökkentéséről.

A követelések része a központosítás megszüntetése, az oktatási intézmények és a pedagógusok szakmai autonómiájának visszaállítása, a szabad tankönyvválasztás, az intézményvezetők jogkörének visszaállítása is.

A PSZ és a PDSZ október 27-én újabb országos sztrájkot tart.

(Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

13:10

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos keresések formálták legnagyobb mértékben az idei év összesített magyar Google-listáját, a felkapott keresések tízes toplistáját Ukrajna vezeti