Régi-új arcok térhetnek vissza a következő kormányban

Lázár is visszatérhet.

2022. április 20., 07:14

Szerző:

Kásler Miklós távozik, régi-új kormánytagként Lázár János pedig visszatérhet – írja a Népszava. A lap tudomása szerint „szinte biztosra vehető”, hogy Orbán Viktor a főbb tárcák vezetőivel már meg is egyezett. A forrásaik szerint a 74 éves Pintér Sándor újabb négy éven át lesz belügyminiszter.

Továbbá Varga Mihály is marad a pénzügyminisztérium élén, ugyanakkor a következő ciklusban elég lesz a költségvetéssel és az adóügyekkel foglalkoznia. A lap azt írja, a gazdaságai stratégia, az energetika, a fejlesztések koordinálására egy új tárcát hoznak létre, aminek élén a miniszterelnök Nagy Mártont, a jegybank volt alelnökét nevezné ki szívesen.

Gulyás Gergely megmarad kancelláriaminiszterként, valamint Szijjártó Péter is külgazdasági és külügyminiszterként. 

Lázár Jánossal kapcsolatban nincs kizárva, hogy visszatérjen a kormányba. A lap információi szerint „formálódik egy új, összetett feladatokkal – így az agráriumi-, élelmiszeripari fejlesztésekkel, kiskereskedelemmel – foglalkozó tárca”.

Kásler Miklósról, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjéről az a hír járja, hogy nyugdíjba fog vonulni.

A lap forrásai szerint Szócska Miklós, a második Orbán-kormány egészségügyi államtitkárának neve már hónapokkal ezelőtt felmerült. Az egészségügy irányítását egyelőre nem tudni, hogyan fogja megoldani az ötödik Orbán-kormány, külön minisztréiuma is lehet, de a Belügyminisztérium alá is besorolódhat – írja a lap. Amennyiben az EMMI-t felbontják, akkor nemcsak önálló egészségügyi tárcára, hanem oktatási és kulturális minisztériumra is szükség lesz. A lapnak több forrás is úgy vélekedett, hogy a felsőoktatásért várhatóan Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatás helyettes államtitkára lesz a felelős. „Az önálló oktatási tárca azonban azért is bizonyulhat kemény diónak, mert úgy tudjuk, Palkovics László, az innovációért és technológiáért felelős miniszter szintén ragaszkodik a felsőoktatás felügyeletéhez. Róla azt hallottuk, hogy szintén a kormány tagja marad” – írják.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor a Fidesz eredményváróján a Bálnánál - Fotó: Dimény András / 168.hu)

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.