Régi-új arcok térhetnek vissza a következő kormányban

Lázár is visszatérhet.

2022. április 20., 07:14

Szerző:

Kásler Miklós távozik, régi-új kormánytagként Lázár János pedig visszatérhet – írja a Népszava. A lap tudomása szerint „szinte biztosra vehető”, hogy Orbán Viktor a főbb tárcák vezetőivel már meg is egyezett. A forrásaik szerint a 74 éves Pintér Sándor újabb négy éven át lesz belügyminiszter.

Továbbá Varga Mihály is marad a pénzügyminisztérium élén, ugyanakkor a következő ciklusban elég lesz a költségvetéssel és az adóügyekkel foglalkoznia. A lap azt írja, a gazdaságai stratégia, az energetika, a fejlesztések koordinálására egy új tárcát hoznak létre, aminek élén a miniszterelnök Nagy Mártont, a jegybank volt alelnökét nevezné ki szívesen.

Gulyás Gergely megmarad kancelláriaminiszterként, valamint Szijjártó Péter is külgazdasági és külügyminiszterként. 

Lázár Jánossal kapcsolatban nincs kizárva, hogy visszatérjen a kormányba. A lap információi szerint „formálódik egy új, összetett feladatokkal – így az agráriumi-, élelmiszeripari fejlesztésekkel, kiskereskedelemmel – foglalkozó tárca”.

Kásler Miklósról, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjéről az a hír járja, hogy nyugdíjba fog vonulni.

A lap forrásai szerint Szócska Miklós, a második Orbán-kormány egészségügyi államtitkárának neve már hónapokkal ezelőtt felmerült. Az egészségügy irányítását egyelőre nem tudni, hogyan fogja megoldani az ötödik Orbán-kormány, külön minisztréiuma is lehet, de a Belügyminisztérium alá is besorolódhat – írja a lap. Amennyiben az EMMI-t felbontják, akkor nemcsak önálló egészségügyi tárcára, hanem oktatási és kulturális minisztériumra is szükség lesz. A lapnak több forrás is úgy vélekedett, hogy a felsőoktatásért várhatóan Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatás helyettes államtitkára lesz a felelős. „Az önálló oktatási tárca azonban azért is bizonyulhat kemény diónak, mert úgy tudjuk, Palkovics László, az innovációért és technológiáért felelős miniszter szintén ragaszkodik a felsőoktatás felügyeletéhez. Róla azt hallottuk, hogy szintén a kormány tagja marad” – írják.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor a Fidesz eredményváróján a Bálnánál - Fotó: Dimény András / 168.hu)

19:17

A Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. megszerezte a TMH International AG tulajdonrészét a Dunakeszi Járműjavító Kft.-t birtokló TMH Hungary Invest Zrt.-ben, ezzel teljes egészében magyar tulajdonba került a nemzetgazdaság szempontjából stratégiai jelentőségű vállalat – közölte a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. hétfőn.