OGYÉI: Meggyőző a Szputnyik V vakcina, már csak az NNK szakvéleménye kell

2021. január 21., 09:20

Szerző:

Az ideiglenes engedély hat hónapra szól, de meg tudják hosszabbítani. 

Megszólalt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az orosz vakcina ügyében, az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában közölte: a november óta tartó vizsgálatok lezárultak, és

meggyőzőnek találták az OGYÉI szakemberei a koronavírus elleni orosz Szputnyik V vakcinát.

Ismeretes, Szijjártó Péter külügyminiszter kedden közölte, hogy pénteken utazik Moszkvába aláírni a szerződést. A vakcina azon alapul, mint a régi védőoltások, egy legyengített, inaktív vagy hasonló, de ártalmatlan vírussal aktiválják az immunrendszert.

Mint Szentiványi Mátyás főigazgató az M1-en elmondta: az engedélyezés általában hosszú folyamat, de ezt most alig több mint két hónap alatt sikerült teljesíteni, ami hatalmas eredmény. Az OGYÉI a vizsgálatok lezárultával szerdán ideiglenes, Magyarország területén érvényes használatbavételi engedélyt adott ki a magyar jogszabályok alapján. Ez az engedély hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható, de az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakvéleményére vár. Ők várhatóan néhány hét alatt megállapítják, hogy a vakcina valóban megfelel-e a követelményeknek. Az NNK minden egyes gyártási tételt újra és újra meg fog vizsgálni.