Megígérték, de mégsem adják ki a kínai és az orosz vakcina engedélyezési dokumentumait

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet képviselője a bíróságon ígérte meg, hogy nyilvánosságra hozzák a dokumentumokat.

2021. július 28., 09:04

Szerző:

Tovább pereskedik, és mégsem adja ki az orosz és a kínai vakcinák engedélyeztetési dokumentumait az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), írta a Népszava. A Transparency International (TI) Magyarország még februárban kérte a Szputnyik V és a Sinopharm iratait a hatóságtól, akik először kitolták 15 napról 90 napra a kiadási határidőt, majd közölték: a dokumentumok üzleti titoknak számítanak, ezért nem adják ki őket. A TI ezután a bírósághoz fordult, ahol az első tárgyaláson egyezség született: a per szüneteltetéséért cserébe az OGYÉI mégis kiadja a dokumentumokat.

Az ígért dokumentumok helyett a múlt héten egy levelet kapott a TI. Ebben a hatóság közölte, hogy az ígéretükkel ellentétben mégsem adják ki a dokumentumokat, inkább tovább pereskednének. Az orosz és a kínai vakcinákat a kormány rendelte meg, azok vészhelyzeti engedélyeztetését több külsős szakértő is kritizálta.

(Kiemelt kép: Oltáshoz készíti elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát Benedek Magdolna orvos a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Oltópontján Kecskeméten 2021. május 4-én. Fotó: Bús Csaba / MTI)