A nyugdíj reformját is ajánlják Magyarországnak

A digitális átállás, a mobiltarifák, a szociális ellátás és a vasúthálózat területén is találtak teendőket.

 

2023. október 11., 16:04

Szerző:

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD ) idén is megjelentette egyik kiemelt, Going for Growth 2023 című publikációját, amely felvázolja a rendszerszintű reform súlypontjait az OECD és a partnerországok számára.

Az adott országok jellemzőire szabott jelentésben a magyar kormánynak a termék és munkaerőpiac témakörben javasolják egyebek között a forgalomalapú ágazati adók csökkentését, amelyek akadályozzák a termelő cégek piacra lépését és terjeszkedését, továbbá a korrupcióellenes felügyelet javítását az állami források jobb felhasználása érdekében.

A digitális átállás témájában felvetik a magas mobilinternet-árak csökkentését, amelyek hátráltatják a mobil szélessáv használatát, továbbá a telefonálási percek és SMS-ek adójának fokozatos megszüntetését – foglalta össze a fő pontokat profitonline.hu.

A szociális védelem és öregedés a harmadik vizsgált terület, ahol az OECD javaslatai szerint Magyarországon bővíteni kell a megfizethető, minőségi gyermekfelügyelet elérhetőségét.

Be kellene vezetni az állami alapnyugdíjat, valamint rugalmas nyugdíjrendszert a nyugdíjkorhatáron túliak számára, lehetővé téve ezzel a teljes nyugdíj helyett a munka- és nyugdíjjogosultságok kombinációját. Itt tesznek említést arról is, hogy növelni kell a helyi vasúti hálózatokat érintő beruházást és többet kell költeni az alsóbbrendű utak karbantartására

– teszik hozzá.

A negyedik terület a klímakérdés. Az OECD javaslatának megfogalmazása szerint a szennyező tevékenységek adóztatását és támogatásait úgy kell alakítani Magyarországon, hogy azok nagyobb összhangban legyenek a környezeti károkkal, és kövessék a szennyező fizet elvet a fenntarthatóbb gazdasági növekedés elősegítése érdekében.

Szükségesnek tartják továbbá a lakásállomány energia- és hőhatékonyságának javítását célzó programok fejlesztését, összhangban az EU ezzel kapcsolatos irányelveivel.

(Kiemelt kép: német tüntetők a strasbourgi bíróság meghallgatásán, ahol a svájci nyugdíjasok emberi jogi keresetét tárgyalták meg 2023. március 29-én. Fotó: Patrick Herczog / AFP)