Egyre többen lépnek a nyugdíjas éveik előtt – ön is köztük van?

Több mint félmillió olyan magyar ember van, aki már lépett, és nyugdíjbiztosítással rendelkezik. 

2024. augusztus 26., 16:24

Szerző:

A nyári hónapokban átlépte az 500 ezret a nyugdíjbiztosítások száma, állapítja meg a Magyar Biztosítók Szövetségének a most megjelent, 2023-as évkönyve. A konstrukciót 2014 óta az állam adójóváírással támogatja, azóta is töretlen a népszerűsége a nyugdíjas éveik előtt állók között.

Az Mfor által közölt közlemény szerint a nyugdíjbiztosítási szerződések száma Magyarországon évről évre növekszik, évente több tízezer új szerződést kötnek meg az ügyfelek, akik már 14 biztosító ajánlatából választhatnak. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái az idei első negyedév végén már több, mint 497 ezer szerződést tartottak számon. A trend alapján biztosnak mondható, hogy augusztusban már túlléptük az ötszázezret. Erre utal a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) most megjelent 2023-as évkönyve is, kifejtvén, hogy a nyugdíjbiztosítások számának és bevételének növekedése tovább tart, tavaly 24,8 százalékos díjbevétel emelkedést regisztrálhattunk az egy évvel korábbihoz képest. –

A MABISZ Mfor-hoz eljuttatott közleménye emlékeztet, a nyugdíjbiztosításnak számos előnye van, amelyek vonzóvá teszik ezt a megtakarítási formát. Az állam évente a befizetések 20 százalékát (maximum 130 000 forintot) adójóváírás formájában visszatéríti. A biztosítási időszak alatt a befizetett pénz hozamot termel, növelve a megtakarítás értékét. Sok nyugdíjbiztosítási termék rugalmas feltételeket kínál, például lehetőséget ad a befizetések ideiglenes felfüggesztésére, a díjfizetés módosítására vagy a futamidő meghosszabbítására. Ha a biztosított személy a biztosítási időszak alatt elhalálozik, a biztosítás kedvezményezettje(i) vagy örökösei megkapják a biztosítás összegét, amely lehetővé teszi a család anyagi biztonságának fenntartását, illetve az örökösödési adó alól történő mentességet. Egyes nyugdíjbiztosítási termékeknél lehetőség van arra, hogy a befizetett összegek évente az infláció mértékével növekedjenek, így megőrizve a megtakarítás értékét.

Magyarországon jellemzően azok az ügyfelek választják a nyugdíjbiztosítást, akik pénzügyileg tudatosak, stabil jövedelemmel rendelkeznek, és már gondolnak a nyugdíjas éveik anyagi biztonságára – áll az ernyőszervezet tájékoztatásában. Mint írják, ennek köszönhetően az egy főre jutó megtakarítási összegek már valós támogatást biztosíthatnak a nyugdíjas évekre, a befizetések folyamatosak, alacsony a lemorzsolódás, s a szerződések száma dinamikusan növekszik.

Most látszik csak igazán, miért volt tragikus döntés a nyugdíjrendszer átalakítása

A nyugdíjrendszer átalakítása miatt tragikusan alacsony maradt a hazai nyugdíjcélú megtakarítási állomány. Az önkéntessé vált nyugdíj-előtakarékosság ugyanis sokkal kevésbé hatékony.

Bankmonitor korábbi számításai alapján a GDP 4,2%-át teszi ki a nyugdíjcélú megtakarítások állománya, miközben az európai országok körében 12,6% a jellemző érték. A hatalmas lemaradásunk elsődleges oka, hogy 2011-ben a magyar nyugdíjrendszer átalakítása miatt gyakorlatilag megszűnt a magánnyugdíj-pénztári pillér, ezáltal a nyugdíj-előtakarékosság egy sokkal kevésbé hatékony és teljesen önkéntes tevékenységgé degradálódott.

Az OECD a közelmúltban publikálta a friss adatokat az egyes országokban 2022-ben nyilvántartott nyugdíjcélú megtakarítások állományáról. Az értékeket a Bankmonitor összevetette a Világbank által közölt 2022-es GDP-adatokkal, így megkapták, hogy GDP-arányosan melyik ország mekkora nyugdíjvagyonnal büszkélkedhet.

Mint kiderült: Európán belül az északi országok (Dánia, Izland és Hollandia) viszik a prímet, 150-200% közé tehető GDP-arányos nyugdíjvagyonnal.

Ugyancsak rendkívül jól teljesít Svédország és az Egyesült Királyság is, ahol rendre a GDP 96%-ára, illetve 83%-ára rúg a felhalmozott nyugdíjcélú megtakarítások állománya. Az Európán kívüli világban Kanada (146%), az Egyesült Államok (138%) és Ausztrália (125%) produkálták a legmagasabb értékeket.

Az európai országok körében a jellemző (medián) érték 12,6%, azaz az országok fele ennél több, fele ennél kevesebb nyugdíjvagyonnal rendelkezik.

További részletek itt.

(Kiemelt kép: HAUSER Patrice / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)