Közösségi szamizdat törné meg a propagandamédia túlsúlyát vidéken

A Nyomtass te is! kiadvány számai 2018 óta több száz vidéki faluba jutottak el. Interjú a főszerkesztővel.

2021. október 16., 09:36

Szerző:

A kormányközeli médiabirodalom térnyerésének hatására az elmúlt évtizedben egyre inkább szűkültek a független sajtó lehetőségei Magyarországon, legfőképp a vidéki médiapiacon. Ez ellen kíván tenni a 2018-ban útjára indult Nyomtass te is! elnevezésű, közösségi terjesztésű kiadvány, amely közérthető híreket juttat el a kisebb vidéki falvakban élő emberekhez. Arról, hogy hogy is néz ki pontosan egy ilyen lap készítése, terjesztése, és gazdasági háttere, valamint hogy felismerte-e már a politika az abban rejlő lehetőségeket, arról L. László Jánossal, a Nyomtass te is! főszerkesztőjével beszélgettünk.

Mi késztette önöket a Nyomtass te is! elindítására?

Amikor 2017-ben megfogalmazódott ez az ötlet, akkor vált nyilvánvalóvá, hogy a Fidesz tudatosan arra törekszik, hogy elfoglalja a sajtót, beleértve a vidéki lapok piacát. Úgy láttuk, hogy a független sajtó komoly munkát végez, mégsem jutnak el az eredményig - a vidéken élő embereket nem tudják megszólítani. A mi célunk az volt, hogy hidat képezzünk a független sajtó és a vidéken élő emberek között - a mai napig független médiumok cikkeit közöljük, némileg leegyszerűsítve. Jelenleg a 221. lapszámánál tartunk, az évek során több száz vidéki faluba jutottunk el és az indulásunk óta minden héten megjelentünk.

A koronavírus-járvány nagy kihívást jelentett a sajtó számára is. Önök hogyan élték meg ezt az időszakot?

A COVID-ról eleinte nagyon tárgyilagosan próbáltunk tájékoztatni. Egy ideig teljesen kizártuk belőle a politikát és csak segíteni próbáltunk, tudományos tényekről írtunk közérthetően. Amikor azonban enyhülni kezdett a járvány, nyilvánosságra hoztunk olyan számokat, amiket a kormány el akart titkolni az emberek elől. Ilyen volt például a 30 ezer koronavírusban elhunyt személy, a sok száz porosodó lélegeztetőgép, valamint a kínai vakcinák ára is.

Hogyan válogatják meg az anyagokat?

Sokan vádolnak minket azzal, hogy nem kiegyensúlyozott a lap, de nem is akarjuk, hogy az legyen. Nem mondjuk azt az olvasónak, hogy feltétlenül szavazzon az ellenzékre, hanem inkább arra akarjuk rávenni az embereket, hogy tájékozódjanak több forrásból. Tulajdonképpen ez egy demokrácia-küldetés számunkra. A Nyomtass te is! valójában egy sajtószemle, amiben a hét legfontosabb híreit tesszük közzé, mindenki számára tökéletesen érthető formában. Mivel mi a kisebb falvakra célzunk, általában olyan témákról írunk, amelyek foglalkoztatják az embereket, vagy amiről sejtjük, hogy a kormány megpróbálja majd félremagyarázni.

Sűrűn futnak bele atrocitásokba vidéken, a kisebb falvakban?

Inkább verbális fenyegetést látunk. Természetesen sokszor tapasztaljuk, hogy azt mondják a kiadványunkra, hazugság van benne. Mi ilyenkor csak annyit mondunk, hogy ezek a cikkek már napok óta megjelentek a független sajtóban. Vajon, miért nincs akkor helyreigazítás a független lapokban? De általában nem is a kiadványunkra van panasz elsősorban, hanem a jelenségre. Arra, hogy valaki belép a kormánypártok által leuralt médiapiacra, és felvilágosítja az embereket. Ez sokak szemében szálka.


Fotó: Nyomtassteis – Facebook

Mik a tapasztalataik a terjesztés során, meggyőzhetőek az emberek?

2018-ban a Mediánnak volt egy kutatása, amely azt hozta ki, hogy a postaládákba bedobott kiadványaink harminc százalékát elolvassák. Ez szerintem nem rossz arány, és abban bízom, hogy azóta javult a helyzet. Ugyanez a kutatás arról is szólt, hogy hat alkalom után, az emberek 10 százalékánál volt olyan terület, amelyben megváltozott a véleménye. Mi mindig azt mondjuk az utcán az embereknek, hogy nézze meg a híradót, majd olvassa el a mi kiadványukat. Aztán nyugodtan döntse el maga, melyik tűnik igaznak.

Inkább az idősek vagy a fiatalok segítik aktívan a munkájukat?

Az idősek. Úgy tapasztaltuk, hogy aktivistának egyébként is inkább az idősebbek, a nyugdíjasok mennek. Ennek két okát tapasztaltuk idáig. Egyrészt több a szabadidejük, másrészt pedig talán kevésbé félnek, mint a fiatalok.

A hazai független sajtó nagy része forráshiánytól szenved, ezért is indított több médium támogatói rendszert. Ugyan az önök modelljének megvalósításához kevés pénz kell, de valamennyire mégis szükség van. Honnan szereznek forrást?

A lap előállítási költsége majdhogynem nulla forint. Van néhány önkéntes újságírónk, aki a szabadidejét áldozza a cikkek elkészítésére, majd ezt egy önkéntesekből álló hálózat szórja szét vidéken és a megyeszékhelyeken. De fontos megjegyezni, hogy abszolút decentralizáltan működünk. Az egész újságot direkt úgy terveztük meg, hogy egy kétoldalas A4-es papíron minden információ elférjen. Ezt feltöltjük a honlapunkra, és utána az terjeszti, aki csak akarja. Ami nekünk valódi költség az a nyomtatás, a postázás és a szállítás - ehhez gyűjtünk folyamatosan adományokat. Fontos célunk, hogy úgy alakítsuk ki a terjesztést, hogy ne csak esetlegesen, hanem rendszeresen jussanak el a kiadványok a kisebb falvakba. Ehhez viszont még több önkéntesre lenne szükségünk, összesen nagyjából 5 ezerre. A toborzáshoz viszont reklám kéne, ami már nem fér bele a költségvetésünkbe.

A pártoktól nem bízhatnak valamiféle támogatásban?

Sok párt felkarolta a kezdeményezésünket, de ez nem jár konkrét pénzügyi támogatással. Az előválasztás második fordulója után azért fogunk kampányolni, hogy az ellenzéki képviselő-jelöltek is vigyék a falvakba a kiadványainkat, ezzel is terjesztve a hírünket és az igazságot.
Mi teljes mértékben pártatlanok vagyunk, sőt az utóbbi egy-két évben szinte már sportot űztünk abból, hogy pártnevet sem írtunk le az újságban. Az előválasztásban sem foglaltunk állást, csupán tájékoztatunk.

Az előválasztásra hogyan készültek?

A Nyomtass te is! tagja a Civil Választási Bizottságnak (CVB), amellyel azt vállaltuk, hogy pártsemlegesen részt veszünk a lebonyolításban. Az eddigi egyik legnagyobb dobásunk volt, hogy két külön kiadványt csináltunk az előválasztásra. 106 féle számot készítettünk az első fordulóra - ezen 30-40 önkéntes dolgozott -, amelyben összeszedtük a választókerületek általános információit. Milyen települések tartoznak bele, hol vannak a sátrak, hogyan kell szavazni, kik a jelöltek - ezeket gyűjtöttük össze, utóbbit megtámogatva azzal, hogy mindenkinek azonos terjedelemben közöltük az életrajzát. Ugyanezt megcsináltuk az első forduló után, amelyben a végeredményről számoltunk be.

Hogy érzi, mi volt eddig a legnagyobb sikerük?

Voltak olyan hihetetlen heteink a fennállásunk során, amikor félmilliós-egymilliós példányszámokat is elértünk hetente. Azonban azt hozzá kell tennem, hogy nagyon nehéz ellenőrizni, pontosan milyen példányszám kerül kinyomtatásra, mert sokan nem jeleznek nekünk vissza, hogy hány példányban nyomtatták ki és mennyit terjesztettek. Ilyen magas szám pedig általában csak akkor jön össze, ha felfokozott a politikai hangulat.

Hova szeretnének fejlődni, vannak konkrét célok a lap előtt?

Az elsődleges célunk az, hogy a közeljövőben minél többen csatlakozzanak hozzánk. Jelenleg nehéz megbecsülni, hogy hány aktív terjesztőnk van pontosan, de a kalkulációink szerint 5 ezer önkéntessel már le tudnánk fedni a kis vidéki falvakat, megyeszékhelyeket és a budapesti agglomeráció területét. Ehhez azonban pénz is kellene. Nem olyan komoly összeg, inkább csak annyi, hogy a szűkösebb forrásokkal rendelkező terjesztőinknek tudjuk fizetni a benzint és a nyomtatást. Ha ezen felül fel tudnánk venni 2-3 teljes állású munkatársat, és még a politikai pártok jelöltjei is aktívan részt vennének a terjesztésben, rengeteg emberhez juttathatnánk el az igazságot. Egy országos mozgalom működtetéséhez ugyanis bizony pénz is kell.

(Kiemelt kép: Nyomtassteis - Facebook)