Nyakunkon az újabb omikron hullám

Két vakcina már nem sokat javít a helyzeten. 

2022. április 14., 11:43

Szerző:

Bár nem tudni, hogy a járvány Kínában most mutatott lendülete elér-e idáig, de Duda Ernő virológus javasolja az oltással való felkészülést, hiszen a jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy a két vakcina nem hatásos az omikronnal szemben. 

A Népszava által megkérdezett virológus elmondta, hogy az omikron ugyan nem annyira durva koronavírus-variáns, mint amilyen volt például a delta, de azért a nagy számok törvénye alapján, hogyha nagyon sok ember van megfertőzve, akkor abból viszonylag sok meghal. Hozzátette: ha valaki tavaly szeptemberben kapta meg a harmadik oltást, annak hatása februárra lecseng, de ha most kap egy negyediket, akkor a védettsége arra a szintre ugrik, ami a harmadik után a maximum volt. 

Arra a kérdésre, hogy a kínai helyzethez hasonlóan nálunk is megnőhet-e jelentősen a fertőzöttek száma, a szakember azt felelte: könnyen lehet, miután több európai országban is emelkedik a  betegek száma. Viszont kiemelte, hogy Magyarországon kivételesen száraz tavasz volt az idén, segíthet abban, hogy kevesebb legyen a vírusfertőzés. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Maszkot viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. Fotó: MTI | Vasvári Tamás)