Növekszik a felső légúti megbetegedések száma

A főorvos szerint ennek számos oka van. 

2021. szeptember 14., 19:16

Szerző:

Noszek László fül-orr-gégész főorvos az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta, hogy egyre több a felső légúti megbetegedések száma. A szakember szerint ebben az iskolakezdés, a maszkhasználat megszűnése és a nagy hőingadozás játszik jelenleg elsődleges szerepet, de a koronavírus-járvány negyedik hulláma is hatást gyakorol az esetszámok növekedésére. 

A szakember hozzátette, hogy  a koronavírus-fertőzés is felső légúti megbetegedésként indul, ezért kezdetben alig lehet megkülönböztetni például az influenzától. Noszek szerint a felső légúti megbetegedések számának emelkedéséhez az intenzív allergiás szezon is hozzájárult, amelynek tünetei ugyancsak hasonlóak a koronavírus okozta kezdeti szimptómákhoz. 

Noszek kiemelte, hogy abban az esetben, ha nehéz légzés és fulladás is fellép a panaszok között, mindenképp forduljon orvoshoz az illető. A főorvos véleménye szerint az idei influenza szezonnalkapcsolatban jelenleg nem lehet tudni, mely vírustörzsek lesznek dominánsak. Ennek egyik oka a tavalyi elmaradt a maszkviselés távolságtartásnak. A szakemberek egyébként idén nagyon „kemény” influenzajárványra számítanak. 

(Kiemelt képünk illusztráció: egy nőt szaglásvizsgálatnak vetnek alá az északkelet-franciaországi Nancy Egyetemi Kórházban, 2020. október 28-án. Fotó: Jean-Christophe Verhaegan / AFP)