Novák Katalinhoz fordult az LMP

Az államfőhöz fordult az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, arra kérve Novák Katalint: segítse elő az együttműködést a kormányzati döntéshozókkal a vízválság elleni fellépésben.

2022. július 27., 12:02

Szerző:

 Keresztes László Lóránt szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: nyílt levelében arra kérte a köztársasági elnököt, tegyen annak előmozdításáért, hogy a tudományos és a szakmai élet szereplői, valamint a civilek egy asztalhoz ülhessenek a kormányzati döntéshozókkal.

Az LMP politikusa alapvető szemléletváltást sürget és azonnali cselekvést a kiszáradt tavak, az egyre hosszabb aszályok miatt és az egyre nehezebb helyzetbe kerülő gazdálkodók érdekében.
 

Szerinte ugyanis a kormányzat több mint egy évtizede nem cselekszik, és az idei, valamint a jövő évi költségvetésbe is csak a szükséges források huszadát tervezte be erre a célra. Sérelmezte azt is, hogy a vízügy széttagolt a kormányon belül, annak nincs valódi felelőse.

  Nem a víz megtartása a prioritás, hanem annak minél gyorsabb elvezetése, annak ellenére, hogy az ország vízkincsének 95 százalékát az átfolyó vizek teszik ki. A kormány semmit nem tesz az ellen sem, hogy több víz folyik el az országból, mint amennyi beérkezik

– sorolta.

 Szerinte a rossz kormányzati politika miatt a víziközmű az összeomlás szélén van, a kormány képtelen a vízbázisok védelmére. Eközben a kabinet rendkívül vízigényes beruházásokat támogat, például az akkumulátorgyártást – tette hozzá.

(Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

A bevételek növelése és a kiadások csökkentése érdekében vezet be új intézkedéseket ősztől a helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó, városi tulajdonú Tüke Busz Zrt. Pécsen – tájékoztatta a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.

Az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a nyári táborokhoz kapcsolódó szülői panaszok miatt.