Novák Katalin Kijevbe utazik Zelenszkijhez

Az orosz–ukrán háború kezdete óta a legmagasabb szintű látogatást teszi a magyar állam képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnában.

2022. november 25., 18:37

Szerző:

Az Index értesülése szerint Novák Katalin köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására Ukrajnába indult. Úgy tudjuk, a magyar államfő vonattal megy Lengyelországba, és onnan Ukrajnába.

Korábban Novák Katalin is csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy elnök ítélte el az október 10-én Ukrajnát érő támadásokat. A közlemény elfogadhatatlannak nevezi, hogy a moszkvai képviselők atommal fenyegetik a világot.

„Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyja abba polgári célpontok támadását. Nem hagyunk fel az erőfeszítéssel, hogy bíróság elé állítsuk a mai (október 10. – a szerk.) bűncselekmények felelőseit”

– hangsúlyozzák közleményükben az államfők.

Szeptemberben az ENSZ Közgyűlése előtt a magyar kormány álláspontjával megegyezően kifejtette: Magyarország elítéli az orosz agressziót, illetve gazdasági és humanitárius segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek. Továbbá sürgette az ENSZ tagállamait, hogy a békét nyilvánítsák elsődleges célnak.

(Kiemelt képünk: Novák Katalin kárpátaljai gyerekek között. Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Szijjártó Péter önkéntes munkásőrszervezetnek nevezte a FARE-t, amiért a tiltott politikai szimbólumok közé sorolta Nagy-Magyarországot, és ennek eredményeképpen a Magyar Labdarúgó-szövetség nem engedélyezheti a nagy-magyarországos molinók, zászlók bevitelét a magyar válogatott mérkőzésein. A külügyminiszter szerint a szervezet döntése a történelmi ismeretek teljes hiányára vall.