Novák Katalin: elítéljük a putyini agressziót

Novák Katalin köztársasági elnökként megtartotta ünnepi beszédét a Kossuth téren.

2022. május 14., 13:11

Szerző:

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, megkezdődött Novák Katalin államfő beiktatása. Első körben a Kálvin téri református templomba mentek, ahol ökomenikus istentisztelettel kezdődött a program, utána pedig a Kossuth téren folytatódott Novák Katalin beszédével és többek között Rúzsa Magdi koncerttel. 

„A magyarok köztársasági elnökeként először szólítom meg Önöket” – kezdte a beszédét Novák Katalin, majd megköszönte a bizalmat. 

„A bizalommal elsősorban felelősség fakad, felelősség azok iránt is, akik ma még bizalmatlanok és elutasítók”

– mondta. Minősített felelősségének nevezte, hogy elnökként megmutassa, mit jelent a szülőföldje, Magyarország, mit jelent magyarnak lenni, hol van a világban betöltött helye a magyaroknak. „Ebből a személyes magyar világnézetből keletkeznek majd cselekedeteim” – idézi a frissen beiktatott köztársasági elnök szavait a Telex.

A háborúról is szót ejtett Novák Katalin, Egy sötét felleg árnyékot vet az életre – a háború. Ez most nem a videójátékok virtuális valósága, ez nem CGI, ez nem photosop, nem is háborús film, ez az a véres valóság”. (…) Valódi a gyerekek sírása, a tankok dübörgése, a fegyverek ropogása, valódi a megrendülés, valódi a félelem.” 

Majd az államfő megköszönte mindenkinek a segítségét és ismertette 10 pontban, hogy hogyan néz ki Magyarország szempontjából a háború.

  1. Elítéljük a putyini agressziót, egy szuverén állam fegyveres megtámadását.
  2. Örökre nemet mondunk a Szovjetunió visszaállító törekvésekre.
  3. Mi magyarok békét akarunk itt, és a szomszédos országokban is, a békét akarjuk megnyerni.
  4. Ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, egymás iránti tiszteletre méltó magyarok ellen is vívják, követeljük a háborús bűnök kivizsgálását.
  5. Nem vagyunk semlegesek, az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk. Az EU és NATO részeként vállalt kötelezettségeknek eleget teszünk, és ha úgy kívánja a magyar érdek, nemet is mondunk.
  6. Többszörösen megharcolt szuverenitásunkról semmi körülmények közt nem vagyunk hajlandóan lemondani.
  7. Támogatjuk Ukrajna csatlakozását az EU közösségéhez.
  8. Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért és nem akadályozzuk szövetségeseink áldozathozatalát, nem egyezünk bele azonban olyanba, ami nagyobb fájdalmat okoz a magyaroknak, mint az orosz agresszornak.
  9. Készséggel vállalunk közvetítő szerepet a felek között.
  10. Az Ukrajnában élő magyar embereket megillető jogok biztosításához ragaszkodunk ahogy eddig, úgy most és ezután is.

Köztársasági elnökként abban fogja erősíteni a magyarokat, ami személyes meggyőződéséből fakad, a kereszténységen nyugvó értékrendben, az élet továbbadásának, a gyermekek szeretetben való nevelésének bátorításában, a megfogant emberi élet és a család védelmében, egymás tiszteletében, a gyengék gyámolításában – számolt be az MTI. Hozzátette: szót emel azért, hogy segítsék a fiatalokat a családalapításban, a hivatásból és a gyermekvállalásból, idősgondozásból fakadó feladatok együttes ellátásában. „Védjük a teremtési rendet és a teremtett világot” – mondta, felhívva a figyelmet a nagycsaládok, a főállású szülők, az örökbefogadók és a gyermekeikről egyedül gondoskodók támogatásának fontosságára. Dolgozzunk azért, hogy a felelős gyermekvállalásnak ne legyen anyagi akadálya – kérte az államfő. 

 

(Kiemelt képünk: Budapest, 2022. május 14. Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási beszédet mond a díszceremónián az Országház előtt, a Kossuth téren 2022. május 14-én. Mellette Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Irodájának vezetője, az államfő főhadsegédje (j). Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)