Szombat délelőtt kezdődik Novák Katalin ünnepélyes beiktatása

A ceremónia fél 9-kor veszi kezdetét a Kálvin téri református templomban, majd a Kossuth téren folytatódik Novák Katalin beszédével és Rúzsa Magdi koncerttel.

2022. május 14., 07:42

Szerző:

Szombat délelőtt kezdődik Novák Katalin, Magyarország első női köztársasági elnökének ünnepélyes beiktatása. Az eseménye 8:30-kor kezdődik a Kálvin téri református templomban ökumenikus istentisztelettel.

11:00-től kezdődik a beiktatási díszceremónia a Kossuth téren, ahol a katonai tiszteletadást követően beszédet mond Novák Katalin. Ezután Balázs János zongoraművész zenél tanítványaival, illetve Rúzsa Magdi koncert is lesz. Valamint fellép a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és az Angelica leánykar.

13:00-tól pedig a Sándor Palotánál folytatódik a rendezvény, ahol megnyílik a klasszicista Sándor-palota kapuja a közönség számára.

(Kiemelt kép: Áder János leköszönő államfő fogadja Novák Katalin új köztársasági elnököt a Sándor-palota teraszán 2022. május 10-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

16:59

Jelen helyzetben, a majomhimlő terjedése közepette meg kell őrizni az Egészségügyi Világszervezet (WHO) professzionális, pragmatikus működését, annak átpolitizálása nyomán ugyanis emberéletek kerülhetnek veszélybe – figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Genfben.

16:18

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben – közölte Kormos István, a Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.