A norvég nagykövetségen kopogtatott a civilek támogatásáért Dobrev Klára

Házhoz ment a segítségért.

2021. augusztus 12., 14:27

Szerző:

Egészen Norvégia budapesti nagykövetségig ment a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje, hogy a norvég kormánytól alternatív támogatást kérjen a magyar civileknek. Dobrev Klára csütörtöki Facebook-posztjában osztotta meg a képet, amin épp a nagykövetség helyettes vezetőjével, Havard Austaddal tárgyalt. A DK politikusa arra kérte a helyettes vezetőt, hogy közvetlenül pályázható forrásokkal rövidtávon továbbra is segítse a magyar civileket. 

Dobrev Klára korábban azt ígérte, hogy ha ő nyeri a 2022-es választást, akkor újratárgyalja a 77 milliárdról szóló szerződéseket, amit az Orbán-kormány miatt elvontak a magyaroktól. A DK politikusa most ezt az ígéretét előlegezte meg a nagykövetségen, ahol a norvég nagykövet, Trine Skymoen távollétében helyettesével, Havard Austaddal tárgyaltak az alternatív anyagi támogatásokról.

„Rövidtávon arra kértem Ügyvivő Urat, hogy mihamarabb tegyenek elérhetővé magyar civil szervezetek számára közvetlenül pályázható forrásokat. A 2022-es kormányváltás pedig miniszterelnökként azért fogok a norvég kormánnyal együttműködve mindent megtenni, hogy a Norvég Alap pénzei ismét eljussanak a magyar emberekhez, a magyar civil társadalomhoz, egyszóval azokhoz, akiket Orbán csak azért hagyott cserben, mert az ország jövőjénél sokkal fontosabb neki a haverok ellenőrizetlen gazdagodása” – írta Facebook-posztjában a miniszterelnök-jelölt. 

Korábban írtunk róla, a magyar kormány többé hiába kopogtat a norvégoknál a támogatásért, a norvég külügyminisztérium hosszú vitát és egyezkedést zárt le röviden: a Norvég Alapot lezártnak tekinti, és nem folyósítja a beígért pénzt. A döntés dominóként hozhat hátrányba rengeteg civil szervezetet. Erről bővebben itt olvashat. Kerestük a Fidesz sajtóosztályát, amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük. 

 

 

 

 (Kiemelt kép: Dobrev Klára interjút ad a 168 Órának Budapesten, 2021. július 14-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168)