Nézőpont: 7 százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága

A választások után tovább nőtt a Fidesz támogatottsága, de mostanra megfordult a trend.

2022. szeptember 12., 12:39

Szerző:

Július óta hét százalékponttal, 47 százalékra csökkent a kormánypárt támogatottsága, de baloldali ellenzéke is gyengült a nyár során. Ha most vasárnap tartanának választásokat, azt a Fidesz jelentős előnnyel megnyerné, írja friss közvélemény-kutatására hivatkozva a Nézőpont Intézet. 

A Fidesz és a baloldali pártok és gyengültek

A választások után – a győzteshez húzás sokszorosan megfigyelt jelenségének megfelelően – még erősödött is a Fidesz támogatottsága, írják. A Fidesz támogatottsága a hazai választók  körében júliusban 54 százalékra emelkedett.

A nyár során azonban fordulat állt be: augusztus utolsó napjaiban a kormánypárt a magyar választóknak csak a 47 százalékát tudhatta maga mögött, közülük is kétszázalékpontos csoport peremszavazónak tekinthető, azaz könnyen leszakítható

– írja a Nézőpont. Az intézet szerint a népszerűségscsökkenés hátterében az energiaárak növekedése, az infláció és a pesszimista fogyasztói hangulat állhat. 

 

A Nézőpont Intézet szerint a Fidesz-tábort elhagyók bizonytalanok lettek, nem ellenzékiek. Az elmúlt időszakban egyedül a DK tudott, hibahatáron belül, egyszázalékponttal erősödni (6 százalékpontra), derült ki a Nézőpont felméréséből. A DK-hoz hasonlóan a Mi Hazánk is 5-ről 6 százalékpontra erősödött. A baloldali közös listát esetlegesen támogató választókkal együtt is csak legfeljebb 32 százalékos támogatottságot tudhatnak maguk mögött, tették hozzá. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.