A Fidesz támogatottsága tovább nőtt a választások után, az ellenzéki pártoké pedig csak csökkent

A Republikon április végi kutatása szerint csak folytatódtak a választási eredmények mutatta tendenciák.

2022. május 12., 15:27

Szerző:

Az ellenzék csúfos áprilisi bukása után tovább fogyott a támogatottságuk, míg a kormánypártok népszerűsége mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében nőtt – derül ki a Republikon Intézet áprilisi pártpreferencia-felméréséből, amit először a Telex közölt. 

A kutatás ezer fő telefonos megkérdezésével készült április 20-24. között. A felmérés nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. 

A mérés eredményei szerint áprilisban a teljes népesség 43 százaléka támogatta a Fideszt. A DK 10 százalékos támogatottságával a legnépszerűbb ellenzéki párt, a Momentum hét, a Jobbik öt, az MSZP pedig négy százalékon állt áprilisban. A Párbeszédet és a Mi Hazánkot 3-3 százalékra mérték, az LMP két százalékos, az MKKP pedig egy százalékos támogatottsággal bír.

A biztos pártválasztók körében már 55 százalékon áll a Fidesz-KDNP támogatottsága, ami márciushoz képest jelentős növekedést jelent, mivel akkor még 49 százalék volt támogatottságuk.

Az Egységben Magyarországért nevezetű ellenzéki összefogásra a pártválasztók 49 százaléka szavazott volna márciusban, majd a választás után meggyengült támogatottságuk: a DK 12, a Momentum 9 százalékon; a Jobbik 6, az MSZP 5 százalékon állt áprilisban az országgyűlési szavazás után. „A Párbeszéd és Mi Hazánk 4-4 százalékos támogatottsággal bírtak a pártválasztók körében, az LMP-nek 3, az MKKP-nek pedig 2 százalékos volt a támogatottsága” – írja a hírportál.

A Republikon felmérése szerint a bizonytalanok aránya magasabb, mint a választások előtt, jelenleg 22 százalék.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor a Fidesz eredményváróján a Bálnánál. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.