Népszava: Jöhetnek a biciklis mentők

Néhány héten belül megjelenhetnek a biciklis mentők a fővárosban.

2022. augusztus 10., 07:23

Szerző:

A Népszava értesülései szerint az Országos Mentőszolgálat állomásvezetőinek a feladata, hogy felmérjék, kik azok, akik többletpénzért vállalnák a munkát a biciklis mentőknél.

Mint írják: ezeket az egységeket a városokban vetnék meg, különösen a forgalmas helyeken és ott, ahol nagyon sok a hívás.

Így például Budapesten, ahonnan az összes napi segélyhívás egyhamarmada érkezik.

Jövő tavasszal indulna a rendszer

A Népszava értesülését megerősítette Győrfi Pál is. Az OMSZ kommunikációs vezetője azt mondta: a fővárosban 2023 tavaszán indul a program, jelenleg a kerékpáros mentés feltételeinek kialakítása zajlik.

A tesztüzem pedig heteken belül megkezdődhet. Terveik szerint a főváros belső, forgalmas területein találkozhatnak majd az emberek a kerékpáros elsősegélynyújtókkal. Hozzátette: kedvező tapasztalatok esetén ezt a mentési módszert akár más városokra is kiterjeszthetik.

(Kiemelt kép: Az újonnan beszerzett negyven mentőautó az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Markó utcai központjában 2019. november 25-én. Idén és jövőre összesen 254 mentőautót cserélnek le, közel 10 milliárd forint értékben. MTI/Mónus Márton)