Nem vesszük komolyan a levegőszennyezést

A fővárosban idén elmaradt az autómentes nap.

2021. szeptember 23., 18:36

Szerző:

A fővárosban idén elmaradt az autómentes nap, miközben az Egészségügyi Világszervezet szigorúbb irányértékeket határozott meg a légszennyező anyagok mértékére. 

„Évi 13 100 halott a légszennyezés miatt. Tiszta Levegőt!” – ezt a feliratot helyezte ki a Greenpeace Magyarország inverz graffitivel több fővárosi zebrára, elsősorban a Parlament környékén, illetve az Andrássy úton, amelyet korábban rendszeresen lezártak az európai autómentes nap alkalmából, ám idén elmaradt a fővárosi esemény. 

Amint a környezetvédő szervezet erre felhívja a figyelmet: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az autómentes napon kiadott egy jelentést, amelyben jelentősen csökkentette a légszennyező anyagokra vonatkozó irányértékeit. A 2021. szeptember 22-én bemutatott új anyag sokkal szigorúbb értékeket javasol több légszennyező anyagra, a levegőben lévő apró részecskék (PM2.5) éves célértékét 10-ről 5 µg/m3-re csökkentette, eközben a magyar és uniós határérték 25 µg/m3. A levegő – városi környezetben döntően dízeljárművekből származó – nitrogén-dioxid szennyezettségére a jelenlegi éves 40 µg/m3 helyett 10 µg/m3-értéket jelölt ki. Az utolsó rendelkezésre álló, 2019-es évről szóló hazai jelentés szerint minden vizsgált magyar településen ezek az éves értékek jóval magasabbak, mint a most javasolt irányértékek. 

A Greenpeace közleményében felháborítónak nevezte, hogy több légszennyező anyag esetén még az uniós egészségügyi határértékeket sem tartjuk, pedig azok kevésbé szigorúak, mint a WHO által kijelölt értékek. 2021 elején az Európai Bíróság ítéletében kimondta, hogy Magyarország uniós jogot sértett azzal, hogy a PM2.5-nél nagyobb méretű PM10-részecskeszennyezés rendszeresen és tartósan túllépte az uniós napi határértéket a 2005-2017 közötti vizsgálat időszakában, és a kormány nem hozott megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy a határérték-túllépés a lehető legrövidebb ideig tartson. A részecskeszennyezés mellett a nitrogén-dioxid éves határérték-túllépés miatt is kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarország ellen.

A Greenpeace továbbra is a kormánytól várja, hogy a 2020-as ígéretéhez híven tegyen valós intézkedéseket a régi, elavult, szennyező járművek behozatalának korlátozására, valamint tegye lehetővé, hogy a nagyvárosokból kitilthatóak legyenek a legszennyezőbb járművek. Az országos választásokon induló minden párttól és miniszterelnök-jelölttől pedig azt várja a szervezet, hogy programjukban tegyék egyértelművé: 2022-től milyen konkrét intézkedéseket tennének a légszennyezettség csökkentéséért.

 (Kiemelt kép: A Greenpeace Magyarország inverz graffitije az Andrássy úton | Fotó: Járdány Bence / Greenpeace)