Nem nyert a pályázaton a Déli Körvasút, mégse kellene annyiban hagyni

A korábbi közlekedésfejlesztési államtitkár, Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésben hangsúlyozza a Déli Körvasút fontosságát. Annak ellenére, hogy most nem nyert, szerinte Magyarországnak újra kellene pályáznia, és újból meg kellene szereznie a környezetvédelmi engedélyt hozzá.

2023. június 23., 16:40

Szerző:

„Közzétette az Európai Bizottság a közvetlenül általa kiosztott, transzeurópai közlekedési hálózatok fejlesztésére szolgáló CEF-források 2022-es pályázatainak eredményeit. Ami a legfontosabb: a Déli Körvasút ugyan nem nyert a környezetvédelmi engedélyének megsemmisítése miatt, de a Magyarországnak járó forrás egy jelentős részét az EU egy elég szokatlan lépéssel tartalékolta, félretette jövőre, így lehetőség nyílhat az újbóli pályázásra a magyar kormányzat számára” – írja Vitézy Dávid.

Szerinte a bíróság annak ellenére semmisítette meg a környezetvédelmi engedélyt, hogy a vasút elleni tiltakozások legfőbb hivatkozásai kapcsán nem adott igazat a bíróság a tiltakozóknak. Zajvédelmi szempontból a beruházás fontos részét képezik az ablakcserék, amelyek megtervezéséhez nem mindig tudtak bejutni a lakásokba, de ez orvosalhót probléma.

A korábbi közlekedésfejlesztési államtitkár hangsúlyozza, hogy a Déli Körvasút és a benne az új állomások megépítését továbbra sem szabad feladni. A környezetvédelmi engedélyt javítani kell a bírósági ítélet szerint, és Magyarországnak élnie kell a pályázás újboli lehetőségével.

(Kiemelt képünk: képernyőkivágás, Déli körvasút terv. Forrás: Vitézy Dávid Facebook oldala.)