Visszaütött az idegenellenes kommunikáció a vendégmunkás törvényre

Túl sikeres lehetett a migránsellenes kampány, ezért vonhatták vissza a vendégmunkás törvényt. Több kormányzati forrás úgy nyilatkozott, hogy biztosan nem gazdasági okokból került le a napirendről a téma.

2023. október 9., 11:40

Szerző:

Eredetileg november elsején lépett volna hatályba a vendégmunkásokról szóló törvény, de azt visszavonja a kormány és újat készít helyette – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Világgazdasággal csütörtökön. A Magyar Közlönyben publikált rendeletben az áll, hogy a kormány szükségesnek látja az idegenrendészeti jogszabályok felülvizsgálatát, szigorítását, és ennek a munkának az elvégzéséig nem lép hatályba a vendégmunkásokról szóló törvény.

A 24.hu azonban utánakérdezett, mi állhat a döntés mögött. Egy kormányzati forrásuk azt mondta, nincs köze a döntésnek a gazdasághoz, és másoktól kapott válaszok is sugallják. 

Szerinte biztosan nem arról van szó, hogy a kormány újra akarta volna gondolni a vendégmunkások foglalkoztatásának feltételeit, illetve a munkaerőpiaci hatásokat. Arra a kérdésre pedig, hogy közvélemény-kutatás eredménye miatt került le a napirendről a téma, azt válaszolta: „mindent mérnek”.

Másik forrásuk szerint túl sikeres volt a migránsellenes kampány az elmúlt nyolc évben, innen nehéz megfordítani a közhangulatot, az emberek minden eltérő bőrszínű vendégmunkásban potenciális veszélyt látnak. Hajdúszoboszló önkormányzata egyenesen határozatban szólította fel a kormányt, hogy nyugtassa meg a vendégmunkások miatt aggódó lakosságot – teszi hozzá a portál.

Más szerint jogtechnikai okok húzódnak a döntés mögött, mert egyszerre kell hatályba lépnie a vonatkozó szabályoknak, a kormány tehát csupán praktikus szempontok miatt módosított. Szerinte a kormány célja, hogy valamennyi munkavállalási jogcímet egy jogszabály szabályozzon.

Az iletékes minisztérium közleményében az áll, minden harmadik országból érkező számára világossá tennék, az országban csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke, Rolek Ferenc azt mondta a portálnak, arról tudtak, hogy a kabinet újragondolná a jelenleg különböző jogcímeken érkező külföldiek munkavállalását, itt tartózkodását, azonban arról nem, hogy visszavonnák a már elfogadott törvényt. 

 

Rolek hozzátette, lépést kellene tartanunk az Európában egyre több helyen létező szabályzattal, amely megkönnyítené a magasabb végzettségű, kvalifikáltabb munkaerő behozatalát. Ehhez képest nálunk éppen szigorítást tervez a kormány, miközben a korábbi tervezet is elég szigorú volt, ha a maximum kettő plusz egyéves itt tartózkodást nézzük.

A MGYOSZ úgy godnolja, a magyarországi munkaerőpiaci helyzetben egy szigorítás szembe menne a gazdaság érdekeivel. A munkáltatók érdeke az lenne, hogy, akik már betanultak, megismerték a munkafolyamatokat, jól dolgoznak, beilleszkedtek, azok, ha akarnak, tovább maradhassanak kettő plusz egy évnél. A kipróbált, ju munkaerőt hazaküldeni nem érdekük.

Ahogy a szakszervezetek nem tudták, hogy készül a vendégmunkástörvény, azt sem tudták, hogy visszavonják 

– közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán. Szerinte nem fog a kukában landolni a törvény, de jelentős szigorításra számítanak. László úgy látja, a Fidesz szokás szerint „megmérte”, mit szól a vendégmunkástörvényhez a társadalom, és az eredmények láttán visszavonták.

A tervezet megjelenésekor a robotizációval magyarázták a megszabott kettő plusz egy év maximális tartózkodási időt, tehát a következő két éven belül automatizálnának olyan feladatokat, amelyeket addig vendégmunkások végeznének majd. A magyar munkavállalókat már a robotizált környezetben tanítják dolgozni. László szerint ez nem igaz. 

Jó ideje megy az idegenellenes propaganda, emiatt nem tudta a kormány elfogadtatni a vendégmunkások behozatalát a szakszervezeti vezető szerint. Emellett a munkáltatók számára már most is kockázatos a vendégmunkások foglalkoztatása. A jelenlegi szabályozás értelmében ugyanis csak az adott munkáltatónál lehet és kell is foglalkoztatni, adott helyen, a szerződésben meghatározott ideig. A dolgozó nem válthat céget, a cég pedig csak súlyos költséggel válhat meg a dolgozótól, például, ha visszamondták azt a megrendelését, ami miatt felvett külföldi munkásokat.

A szakszervezetnek, a munkavállalóknak nem okoz megrázkódtatást, hogy nem lép hatályba novembertől a vendégmunkástörvény. De az igen, hogy a tervezésbe, egyeztetésbe nem vonják be őket, nem kapnak lehetőséget az előzetes véleményezésre. Ezt sérelmezik.

(Kiemelt képünkön egy munkás elektromos autóakkumulátorokat szerel az akkumulátorcsomag-műhelyben a VinFast elektromos autógyárban Haiphongban 2022. április 7-én. Fotó: Nhac NGUYEN / AFP)