Nem gyerekjáték – felnőttkorban is fontos pszichológiai előnyei vannak a társasjátékozásnak

Az egyik legnépszerűbb karácsonyi ajándék a társasjáték, az éves bolti forgalom harmadát az ünnepi időszakban bonyolítják le a kereskedők. A társasjáték ugyanis egyszerre kínál tartalmas időtöltést, eltereli a figyelmet a hétköznapokról, ráadásul barátokkal, családtagokkal közösen ad alkalmat az önfeledt szórakozásra, korosztálytól függetlenül. Pszichológiai szempontból is fontos aspektusai vannak a társasjátékozásnak, erre a cikkben részletesen kitérünk.

2023. december 7., 10:18

Szerző:

Magyar kiadású, magyar nyelvű társasjátékból 3-4 ezer féle kapható jelenleg a piacon, tehát bőven akad választék. A nagyobb vagy közepes kiadók jellemzően úgy tevékenykednek, hogy éves szinten 100-150 új játékot jelentenek be, és ezeket ki is adják évközben. Emellett vannak játékok, amelyeket annyira jól eltaláltak 10-15 évvel ezelőtt, hogy azóta is megjelennek, ilyen például a Catan vagy a Carcassone – mondta el a 168-nak Poczók Imre, a Ludicra Kft., a cinkeltkocka.hu tulajdonosa, aki az elmúlt évek tapasztalata alapján úgy látja, nagyon sok játék nem kap magyar megjelenést, ezeket angol, francia vagy más nyelven, de ugyanúgy meg lehet vásárolni itthon is, mert nagy rájuk a kereslet, így összesen akár 8-10 ezer társasjáték közül is választhatunk.

Büszkeséggel tölthet el mindenkit a tudat, hogy a magyar játéktervezők rendkívül kreatívak. Vannak, akik elsősorban a magyar vásárlóknak készítenek társasjátékot, de sokan a nemzetközi piacra is dolgoznak. Léteznek társasjáték-készítő versenyek (például: Mensa, A-Games), ezeket a kiadók is figyelemmel kísérik, a legjobb ötleteket megveszik és megjelentetik, akár magyar kiadásban is. Sőt, olyan magyar tervezőkkel is találkozhatunk, akik a Kickstarteren futtatják projektjeiket, és így szereznek finanszírozást egy-egy játék megjelenéséhez, megkerülve a kiadókat – mondta Poczók Imre.

Sorra nyílnak a társasjátékos kávézók

Ha társasjátékokról van szó, természetesen nem maradhatnak említés nélkül a társasjátékos kávézók. Az elmúlt években egyre több ilyen tér nyílt országszerte, csak Budapesten tíznél is több van. Mindegyik kiváló lehetőséget teremt a digitális világból való kiszakadásra, egyben ideálisak baráti találkozók számára és kiváló randihelyszínek. 

 

A kávézókban néhány száztól néhány ezerig terjed a játékok száma. Egy asztalfoglalás alkalmával megismerhetünk, kipróbálhatunk számos játékot, és elég csak ezután döntenünk arról, hogy megvesszük-e valamelyiket.

Mit jelent a 3K a társasjátékok világában?

Többféle módon lehet kategorizálni a társasjátékokat, az egyik a 3K módszer: kooperatív, kompetitív, konfrontatív. A kooperatív játékok lényege, hogy a játékosoknak együtt kell működniük annak érdekében, hogy győzelemre jussanak, tehát a játék végén mindenki győztes vagy mindenki vesztes lesz.

A kompetitív játékok során versenyezni kell egymással, de nincs benne olyan, hogy leütjük a másik bábuját vagy elveszünk a nyersanyagaiból. A konfrontatív játékok esetében pedig éppen ez történik, tehát a másik kárára juthatunk előrébb.

„Mi a gyerekeknek, akik csak most kezdenek ismerkedni a társasjátékokkal, a kooperatív játékokat szoktuk javasolni” – mondta Poczók, aki szerint először még nem feltétlenül az a cél egy játékban, hogy nyerjünk, hanem az, hogy jól érezzük magunkat. Közben a gyerekek megszokják, hogy szabályok vannak és bizony ki kell várniuk a sorukat.

Mi a helyzet a retro társasjátékokkal?

Az évtizedekkel korábbról megismert és ma is kapható játékok már nem változnak, legfeljebb kapnak egy vizuális frissítést, vagy a játékbeli porszívó ára már nem kétszáz forint lesz, hanem húszezer.

„Ezekhez nosztalgikus élmények fűzik a legtöbb embert” – fogalmazott a zuglói társasjátékbolt vezetője, aki úgy vélte, igény a mai napig van ezekre a játékokra. Mint mondta, „szép magyar szóval” gateway, vagy bevezető játékoknak nevezzük azokat a játékokat, amik ezekből a régi klasszikusokból könnyen tanulható módon fejlődtek tovább, lépésenként vezetve az újabb mechanikákat a modernebb lehetőségek felé, ahol takarékbetétkönyv vásárlása helyett építhetünk egy különleges állatkertet vagy akár egy másik bolygó terraformálását is megtehetjük.

A kölcsönzés előnyei

A játékok gyártása és forgalomba kerülése után jön a legrizikósabb szakasz, ugyanis el kell adni a terméket, ráadásul egy kínálatban gazdag piacon. Aki már böngészett valamely társasjáték-webshop kínálatában, vagy benézett egy játékboltba, tudhatja, hogy több ezer vagy akár több tízezer forintot is ki lehet adni egy-egy dobozért. A kockázat pedig valós, hiszen mi történik, ha másnap rájövünk, hogy nem ez az, amire vágytunk? Eddig összecsomagoltuk az egészet és eltettük a szekrénybe, a használt játékot ugyanis nem vette vissza egyik kereskedő sem. Erre kínál megoldást a társasjáték-kölcsönzés.

„Hatalmas a kínálat, óhatatlanul is belefuthatunk abba, hogy a csodás külcsín, a szemrevaló dizájn vagy a megnyerő marketing mögött nem feltétlenül a legjobb játékélmény bújik meg. Ez fordítva is igaz, lehet, hogy egy játék nem kap kellő marketinget, ám közben lebilincselően szórakoztató” – mondta a boltvezető.

A kölcsönzés történhet úgy is, hogy kaucióként átadjuk a társasjáték árát a kölcsönzőnek, ezt követően meghatározott számú nap áll rendelkezésünkre, hogy kipróbáljuk a játékot. Ha megtetszik, akkor miénk a termék, ha valami másra vágyunk, akkor visszavisszük a játékot és egy jelképes játékhasználati díj levonása mellett visszakapjuk az árát, amit aztán akár beforgathatunk más játékok kölcsönzésébe is.

A másik lehetőség a bérletes módszer – avatott be a lehetőségekbe Poczók Imre. Ebben az esetben a bérleti díj fejében rendszeres időközönként kapunk a preferenciáiknak leginkább megfelelő társasjáték-csomagot, többféle játékkal, amit aztán visszaküldünk és érkezik a következő pakk.

Egészen fiatal korban érdemes elkezdeni

Valamikor a nyolcvanas években, amikor én voltam gyerek, kedveltek voltak az olyan játékok, mint a kockapóker, az Ki az Úr a tengeren, a Gazdálkodj okosan vagy az Élve fogd el. Azóta hatalmasat nőtt a piac, egyfajta forradalmat élt meg a társasjátékozás az elmúlt évtizedekben – beszélt a trendről Poczók Imre, aki saját és a gyermekei tapasztalatát ismerve azon a véleményen van, hogy szórakoztató formában szinte mindegyik játék erősít, fejleszt valamilyen képességet.

„A gyerekek élvezettel játszanak, miközben fejlődik a memóriájuk, a kombinációs képességük, a vizuális készségük” – tette hozzá.

 

A dobozokon fel kell tüntetnie a gyártónak, hogy milyen korosztály számára javasolt a játék. Ez nem azért van, mert a kisgyerekek buták, az ajánlott korosztály azt jelzi a vásárlóknak, hogy a játékban lehetnek olyan mechanizmusok, amit a kisebbek még nem biztos, hogy megértenek.

Erre jó példák az asszociációs játékok, ahol képek és szövegek alapján kell elvonatkoztatni és rávezetni a másik játékost a megoldásra, tehát szükség van hozzá bizonyos fokú asszociációs képességre. Azt szokták mondani nagy ökölszabályként, hogy ez nagyjából 7-8 éves korban alakul ki – mondta a boltvezető.

Pszichológusok is ajánlják

A társasjátékok növekvő népszerűsége ellenére eddig szinte alig voltak konkrét adatok a játékosbázisról – írta egy publikációban Dr. Gray Atherton, a brit Edge Hill Egyetem pszichológusa, aki a helyzet orvoslására kutatást indított a témában. Az eredmények szerint meglepően sok szorongással, enyhe depresszióval küzdő felnőtt számára jelent segítséget, ha belefeledkezhet egy jó társasjátékba.

Játék közben számtalan érzelmet, élményt tapasztalunk meg az örömtől kezdve, az összetartozáson át az édes bosszúig. Emellett a játék lehetővé teszi, hogy ne a való életben tapasztalt, hosszú távú stresszt okozó eseményekre, elvárásokra fókuszáljunk. Egy rövid ideig nem azon kell agyalnunk, hogy ki tudjuk-e fizetni-e a számlákat, inkább azon izgulunk, mi lesz a szerencsekártyára írva. Ez az aktív „lekapcsolódás” úgy tereli el a figyelmet a problémákról, hogy közben nem káros az egészségünkre és különösebb erőfeszítést sem kell tennünk érte.

A fenti kutatással egybecseng Poczók Imre megállapítása is, hogy:

„ahogy mondani szokták, nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem azért öregszünk meg, mert elfelejtünk játszani”.

(Képek forrása: pexels.com)

A hvg.hu információi szerint a hegyvidéki ingatlan nagyobbik felén Tiborcz cége, a BDPST Group közlése szerint egy „fenntartható, energiahatékony irodaház” épül, ám ez sok fa kivágásával jár együtt, és más környezetvédelmi aggályokat is felvet. A telek másik felén álló egykori Dreher-villában rendezi be új otthonát Orbán Ráhel és Tiborcz István.