Íme Győr új díszpolgára

Borkai Zsolt volt polgármester neve a közgyűlési előterjesztésbe már nem került be, így nem is szavaztak róla a győri képviselők. Helyette bekerült Szijjártó Péter neve, akit Dézsi Csaba András polgármester terjesztette fel a város legrangosabb díjára.

2023. február 21., 17:14

Szerző:

Borkai Zsoltot, a szexbotrányáról elhiresült volt polgármestert jelölte Hajtó Péter fideszes képviselő Győr díszpolgári címére, ám Borkai neve a közgyűlési előterjesztésbe már nem került bele. Borkai Zsolt saját bevallása szerint is megérdemelné a győri díszpolgári címet, már csak olimpiai bajnoki eredménye miatt is, azonban őt mégsem választották meg. Dézsi Csaba András polgármester Szijjártó Péter külügyminisztert terjesztette fel, akit a fideszes többség meg is szavazott – írta a Telex.

Szijjártó esetében ezzel indokolták a döntést:

  • Hitt benne és sokat tett a győri Széchenyi István Egyetem modernizálásáért.
  • A győri gazdasági élet szereplőivel, nagyvállalataival kiváló kapcsolatot ápol, az Audi és a győri iparfejlesztés elkötelezett támogatója.
  • Jelentős szerepe volt abban, hogy Győr ipara stabil tudott maradni a Covid-19 járvány idején is.
  • Sokat tett a bencés gimnáziumért (ahová járt egykoron), s annak felújítási munkálataiért.
  • Különösen szívén viseli Győr sportját.
  • A kezdetektől kiáll az üldözött keresztények mellett szerte a világban, védelmezi a keresztény értékeket, jó kapcsolatot ápol egyházi vezetőkkel.

Úgy tudjuk, a képviselők végül három ellenszavazat mellett – ennyi ellenzéki jelölt van a testületben – szavazták meg Szijjártó Péter díszpolgári címét, amit március 15-én vehet át a győri születésű külügyminiszter. A városi rendelet évente négy cím kiadására ad lehetőséget, hármat szinte mindig ki is osztanak. Tíz éve nem volt rá példa, hogy csak egy díszpolgári címet adományozzanak, arra pedig még soha, hogy aktív poltikus kapja azt.

(Kiemelt képünk: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Audi Hungaria Zrt. bővített szerszámgyárának átadásán Győrben 2022. szeptember 27-én. MTI/Krizsán Csaba)