Nem árul zsákbamacskát a kormány: csak a fideszes városok kapnak hitelt

A kormány csütörtök este tette közzé, hogy a nagyobb települések közül kizárólag a kormányhoz közel álló városok kapnak hitelt. 

2023. december 15., 11:54

Szerző:

„Az önkormányzatok adósságot keletkeztető, valamint kezesség-, illetve garanciavállalásra vonatkozó ügyleteihez történő 2023. október–novemberi előzetes kormányzati hozzájárulásról” szóló határozat szerint a fideszes városok kaphatnak hitelt – írja a Hvg. A lap azt írja, hogy határozatban csak az szerepel, hogy „törvény által az önkormányzatok számára előírt feladatok teljesítéséhez szükséges infrastrukturális beruházásokhoz” kérhetnek anyagi segítséget a városok. Mindegyik sornál közlik, hogy a kormány az ügylethez/fejlesztéshez hozzájárul-e.

Nem kapott hitelt a Főváros (16,5 milliárd forint), Gödöllő és Miskolc sem. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a jelenlegi számítások szerint 2024 júniusáig nem megy csődbe Budapest. Miskolc többek között bölcsőde létesítésére, konyhafelújításra, háziorvosi rendelők fejlesztésére, közutak és hidak építésére és felújítására kért anyagi segítséget. Dunaújváros 350 millió hitelt vett volna fel sportlétesítmények fejlesztésére.  Békéscsaba ellenben felvehet 1,3 milliárd hitelt adósságmegújításra (16 tétel), és Szolnok, Szarvas, illetve Sopron kérései is teljesültek. 16 milliárdos adósságban úszik Pécs, és arról írtunk korábban, hogy akkora pénzügyi gondokkal küzd Balmazújváros, hogy már a polgármesteri hivatal komplett kiszolgáló osztálya is felmondott.

Összesen 26 település igényeiről döntött a kormány, és a listából az látható, hogy a nagyobb városok közül csaknem kizárólag a fideszes vezetésűeknek (valamint a Fideszhez közel álló független polgármester által irányított Békéscsabának) adtak engedélyt. Az egyetlen kivétel Siófok, amely 600 milliós fejlesztési kezesség-, illetve garanciavállalásra kapott engedélyt egyes önkormányzati létesítmények felújítására, fejlesztésére, fűtés- és világítási rendszer korszerűsítésére.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)

 

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.