Eddig csak nem fideszes városoktól kért kötbért az MVM

A nehéz energiahelyzet és a kötbér úgy tűnik, jobban sújt, ha a polgármesteredet nem a kormánypárt adja.

2023. január 18., 09:49

Szerző:

Szekszárd és Székesfehérvár sem kapott kötbérfizetési felszólítást a földgázszerződésekben kikötöttnél is kevesebb gázt használtak az önkormányzatok, miközben Szeged és Miskolc már kaptak felszólítást. A Telex felhívta rá a figyelmet, hogy az önkormányzati szerződéseket intéző, állami MVM csupán olyan városvezetéseknek küldött eddig felszólítást, amelyeknek nem fideszes az önkormányzata.

A portál különösen Szekszárd esetét tárgyalta, ahol már 2022 októberében nyilvánvaló volt, hogy a Szekszárdi Távhőszolgáltató Nonprofit Kft. jelentősen alulvételezte a gázt a szerződéses mennyiséghez képest. büntetést azonban nem kapott.

„Mi sem tudjuk, hogy miért nem számlázott mindeddig az MVM”, – írta erről a cég ügyvezetője a Telexnek.

Hasonlóképpen nem nézett szembe következményekkel a fideszes Cser-Palkovics András által vezetett Székesfehérvárnak sem kellett büntetéssel szembenéznia a spórolás miatt. A város közműcége, a Széphő Zrt. megerősítette a lapnak, eddig nekik sem szóltak, és nem is büntettek.

Eközben az ellenzéki vezetésű Pécs azt írta, teljes hőenergiavásárlásan 1 százalékot sem elérő gázkitettségével magyarázta, ők eddig miért nem kaptak felszólítást.

(Kiemelt képünk illusztráció: Földfelszín fölötti távhővezeték lirával, a főváros XI. kerületében, a Szerémi út mellett.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.