Csődben Balmazújváros: már béreket sem tudnak fizetni

Akkora pénzügyi gondokkal küzd Balmazújváros, hogy már a polgármesteri hivatal komplett kiszolgáló osztálya is felmondott.

2023. november 7., 12:04

Szerző:

Nem tudják november tizedikén kifizetni a béreket a balmazújvárosi önkormányzatnál. Mint ismert, a közgyűlés legutóbb sem szavazta meg a város költségvetését, most pedig elfogyott a pénzt, nincs miből utalni a fizetéseket. Az ATV értesülései szerint a kialakult helyzet miatt már egy komplett kiszolgáló osztály, illetve a fűtés és áramszámlát sem tudja már az önkormányzat kifizetni.

A település fizetési nehézségeinek oka, hogy a városházán politikai csatározások folynak. Hónapok óta késik Balmazújváros működéséhez szükséges két rendelet elfogadása, ezért a csőd fenyegeti a települést.

A tavalyi költségvetés módosítását és a zárszámadás elfogadását négy fideszes és két független képviselő akadályozza. Azt mondják, nincs elég információjuk ahhoz, hogy szavazni tudjanak róla, pedig többször kértek adatokat a teljes átvilágításhoz. Szerintük hitelből ki lehetne fizetni a dolgozókat.

Hegedüs Péter polgármester úgy véli, meg akarják őt buktatni. Ha november 3-ig nem születik döntés, több száz városi dolgozó bérének kifizetése maradhat el, mert a város nem fér hozzá az államkincstári forrásokhoz. 

(Kiemelt képünk forrása: Balmazújváros hivatalos Facebook-oldala)

Az Európai Bizottság kritikus hangvételű bírálatot fogalmazott meg amiatt, hogy a Budapestre vonatkozó pályázati kiírások késnek, egyértelműen diszkrimiálva az itt élőket. A kormány arra hivatkozva nem írta ki a pályázatokat, hogy a Magyarország számára folyosított uniós támogatás egy része zárolva van, a Bizottság szerint nem ez a valódi ok.