Nem adják fel az otthonápolást végzők, ma is a Parlament elé vonulnak, hogy rendeződjön méltatlan helyzetük

Kettő órától szavaz az Országgyűlés a jövő évi költségvetésről, öt órától viszont az otthoni ápolás megbecsüléséért küzdők vonulnak a Báthory utcából a Kossuth térre. Miközben a parlamenti képviselők több százezer forintos fizetésemelését gond nélkül szavazzák meg maguknak, az ápolási díj összege a 2010-es 28 500 forinthoz képest 2018-ra 32 600 forintra, az emelt összegű ellátás 37 050 forintról 44 250 forintra emelkedett.

2018. július 20., 14:00

Szerző: Herczeg Szonja

Miután nem szerepel semmilyen emelés, módosítás a 2019-es költségvetési javaslatban az ápolási segély ügyében, ezért a szavazás napján az Emmi Báthory utcai székháza elé vonulnak az otthon ápolásban résztvevők és az őket támogató szervezetek. Mint ahogy a közleményükben írják, nem kérnek mást, csak annyit, hogy aki támogatni szeretné őket, menjen el ma öt órakor, és vonuljanak át együtt az Országházhoz, hiszen, mint mondják:

már nem egyeztetésre van már szükség, hanem hogy valódi változást szavazzanak meg a képviselők.

Fotó: Facebook/Ahang

A kétségbeesés nem véletlen, az ügy ugyanis régóta húzódik. Még májusban indítottak petíciót azért, hogy az otthoni ápolást munkaként ismerjék el Magyarországon. A Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület az aHANG mozgósító platformmal együttműködve indult el Az otthoni ápolás munka, amelyért munkabér jár! aláírásgyűjtés, ami már 31 ezer feletti támogatónál jár.

Nemcsak Nyugat- és Észak-Európában, de a volt szocialista országokban is sokkal többet áldoznak ugyanis a kormányok a halmozottan sérült emberek otthoni ellátására.

  • Romániában ápoló asszisztensnek hívják, aki ezt a munkát végzi, és 1250 lejt, 87 ezer forintot kap havonta.
  • Szlovákiában az otthoni ápolók bére 435 euró (138 ezer forint).
  • Csehországban a kiemelt ápolási díj 180 ezer forintnak megfelelő összeg havonta,
  • Horvátországban 445 euró (140 ezer forint).

Magyarországon több mint 45 ezer ember ápolja otthon gyermekét, idős hozzátartozóját, 24 órában az év 365 napján, szabadság, szünet nélkül. Az ő „fizetésüknek" a kormány által elismertek szerint – mint megírtuk – az alapösszege a 2010. évi 28 500 forinthoz képest 2018-ra 32.600 forintra, az emelt összegű ellátás 37 050 forintról 44 250 forintra emelkedett. Ezzel egyidejűleg bevezetésre került a legsúlyosabb állapotú hozzátartozókat ápolók részére a kiemelt ápolási díj, amelynek havi összege 2018-ban 58.680 forint.

Ezért a munkáért a legmagasabb összeg, amit kapnak 58.680 Ft.

Ez alapján a családi pótlékkal együtt is maximum 75.810 forintból kell két embernek (ápoltnak és ápolójának) megélnie, ami valljuk be, egyszerűen lehetetlen Magyarországon.

Miután a petíció és számos, döntéshozónak küldött levél, kérés nem ért célba, egyszer június 27-én már a Parlament elé vonultak az otthon ápolást végzők, hogy a költségvetés általános vitájának kezdetekor felhívják a döntéshozók figyelmét méltatlan helyzetükre.

A támogatást kérő petíció aznap minden képviselő asztalára eljutott, de ennek ellenére sem vették napirendre, továbbra sem szerepelt a 2019-es költségvetés tervezetében helyzetük rendezése.

Fotó: Facebook/Ahang

A demonstráció után úgy tűnt, talán az Emberi Erőforrások Minisztériumával, és Kásler Miklós miniszterrel tárgyalhatnak az érintettek, és reménykedhetnek valamilyen megoldásban. A találkozó létre is jött, azonban eredménytelenül zárult. A megbeszélésen Rétvári Bence államtitkár is részt vett, a civileket pedig olyan édesanyák képviselték, akik maguk is fogyatékkal élő beteg gyereküket ápolják.

Az Emmi az esemény után némileg másképpen kommunikálta a tárgyalás sikertelenségét. Közölték, hogy az egyeztetésen részt vevő civil szervezetek egyetértettek a kormány azon elképzelésével, hogy tovább emeljék az ápolási díjat, ennek részleteiről a minisztérium bővíti a párbeszédet további szakmai és civil szervezetekkel, érdekképviseletekkel és a szociális ágazati egyeztető fórummal.

És hogy miért is lenne annyira fontos a helyzet megoldása, azt Doán-Sárvári Mariann és lánya Tícia történetén keresztül mutattuk be még június elején. A negyvenöt éves kétgyerekes anya egykor sikeres üzletkötő volt, majd lánya csúszda-balesete után arra kényszerült, hogy 0-24 óráig Tícia mellett legyen. Vállalta az otthon ápolást, amit az állam nemigen hálált meg neki. ahogyan a magát családbarátnak nevező kormány sem.

Tici és édesanyja Barcelonában az első, külföldi műtétekor 2013-ban
Fotó: Gyűjtés Tíciának/Facebook

A kiemelt ápolási díj összege, plusz a családi pótlék, azaz a havi 76 100 forint nem hogy a lakáshitel törlesztésére, de a rezsire is épp csak elég, és akkor még nem említettük azokat az eszközöket, kezeléseket, amikre Tíciának szüksége van csak ahhoz, hogy életben maradjon. A szükséges speciális étrendkiegészítők, vitaminok, tornaeszközök, kenőcsök, egyebek jó része közgyógyászati ellátására nem felírható, a gyógytornász pedig tb-alapon napi 20 percet foglalkozik a Tíciához hasonlóan beteg gyerekekkel, évente két alkalommal 14 napot. Mariann szerint viszont húsz perc még arra sem elég, hogy Tícia izmai bemelegedjenek, és elkezdhessék a valódi munkát. Így a gyógytornát is saját zsebből kell egy szakembernek kifizetnie.

– Borzalmasan igazságtalannak tartom, és a döntéshozók nem látják, hogy a Tíciához hasonló betegek életben tartása is pénzbe kerül.

Például a speciális ágy, felfekvésgátló matrac, speciális ápolási kerekesszék, is több százezer – mondta lapunknak Mariann. – Lehetne közgyógyellátásra olcsóbbat kapni, de sok esetben a legmegfelelőbb eszközök nincsenek a közgyógyellátási listán. Olyan különleges eszközről nem is beszélve, mint az elektromágneses impulzusos matrac, ami segít Tícia vérkeringését fenntartani, és segíti szervezetének biomechanikai működését. Ennek a különleges orvostechnikai eszköznek a használatával végre el tud aludni. Kölcsönbe kaptuk először és elmondhatatlan boldogság volt számomra, hogy végre voltak éjszakák, amikor nem kellett a fájdalomtól, görcsöktől zokogó gyerekemet a karomban ringatni, hogy el tudjon aludni. Természetesen a matracot is végül ajándékba kaptuk, nem tudtunk volna kifizetni érte 600 ezer forintot.

Mariann szerint a rendes, legalább minimálbér összegű fizetés sem oldaná meg az életüket. De legalább a legszükségesebb költségeket fedezné, amelyek a megélhetéshez kellenek, hogy ezen ne kelljen izgulni, és a fejlődéshez, rehabilitációhoz szükséges dolgok előteremtésével és a többi ápolási teendővel foglalkozhasson.

Mariannról és lányáról készült riportunkat ide kattintva olvashatják el.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.