Neked erre van időd? – Alpári stílusban alázta a kötelességét teljesítő vezérigazgatót az Orbán-kormány havi hétmilliót kereső vagyonkezelője

2018. március 29., 09:45

Szerző:

Kartellezés támogatásának a gyanúja vetődhet fel Szivek Norberttel, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójával és igazgatósági tagjával szemben az alapján a hangfelvétel alapján, amelyről csütörtöki számában ír a Magyar Nemzet.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A hangfelvétel tanúsága szerint Szivek Norbert minősíthetetlen, alpári stílusban kérte számon Kisvári Jánoson, Malév Ground Handling Zrt. két héttel azelőtt menesztett vezérigazgatóján, hogy feljelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál a földi kiszolgálótársaságok kartellezésének lehetősége miatt. Kisvári János a menesztése után azért fordult a GVH-hoz, mert a török Çelebi Ground Handling Hungary Kft. azzal kereste meg a volt cégét, hogy hangolják össze az áraikat, ami kirívó, versenykorlátozó bűncselekménynek számít, amihez képest a 2016. október 17-én készült hangfelvétel szerint Szivek Norbert azzal támadt neki, hogy ez miért nem azelőtt jutott eszébe, hogy menesztették volna. Szerinte Kisvári János hibát vétett és ártott az MGH-nak, amely szerinte csak nyert volna az együttműködésen a Çelebivel. Bár Kisvári János tiltakozott, mondván, ő csak a kötelességét teljesítette, és a cég védelmében csnálta az egészet, Szivek Norbert kérdőre vonja, hogy ki diktált neki, és azt állítja, hogy büszkesége volt az oka,. hogy a GVH-hoz fordult. „Te ilyen önkéntes rendőr vagy” – firtatja az egyik pillanatban.

Szivek Norbert – aki mindvégig lenézően, szitokszavak kíséretében beszélt Kisvári Jánoshoz, aki szerinte arra sem jó, hogy leugorjon a Tescóba csokoládéért – érezhető megvetéssel nyilatkozik a GVH esetleges vizsgálatáról is:

  • K. J.: Mi van, ha elindul egy ilyen versenyhivatali eljárás?
  • Sz. N.: És mi, akkor mi van? Na, mi? (...) Ha ilyen okos csávó vagy, mondd el, milyen következménye lehet?
  • K. J.: Elindul egy versenyhivatali eljárás. 
  • Sz. N.: És az milyen?
  • K. J.: Nem tudom, még soha nem voltam ilyenben, de nem is akarok lenni.
  • Sz. N.: Neked erre van időd? Nem bírod büszkeséggel?
  • K. J.: Szó sincs erről. Pontosan a saját cégem védelmében csináltam.

A MNV vezérigazgatójának a hangja a beszélgetés több pontján mintha Kern Andrásét idézné, amint a színész parodizál valakit. A teljes hangfelvételt itt hallgathatják meg:

 

Kisvári János a hétperces hangfelvételen egyébként jelezte, hogy a Çelebi nevében Taner Sari, a török cég vezérigazgatója kereste meg azzal, hogy egyeztessék az árajánlataikat. Az MNV-nél egyébként valószínűleg már korábban, még Kisvári János feljelentése előtt tudomást szereztek ezekről az ajánlatokról, ezt sugallja legalábbis, hogy a menesztett MGH-vezérigazgató hivatkozik az MNV egyik munkatársára, Pál Józsefre, aki korábban a bejelentések iránt érdeklődött. Pál József volt az ügyvezetője a MGH-nak Kisvári János menesztése után a máig hivatalban lévő vezérigazgató, Herczog Péter kinevezése előtt.

Szivek Norbertről tavaly júniusban írtuk meg, hogy havi hétmillió forintot keres a különböző tisztségeiben amellett, hogy szeret Porschéval és Aston Martinnal száguldozni. 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.