Néhány hét, és 150 forint lesz egy tojás

Heteken belül 150 forintnál is többe kerülhet egy tojás a GKI szerint. 

2022. október 26., 20:49

Szerző:

Az aszály és az energiaválság Európa szerte felhajtotta az árát, de Magyarországon a tojás nagyobbat drágult, mint a legtöbb uniós tagállamban. Már most 100-140 forintot kérnek darabjáért, a tavalyi ár két és félszeresét – olvasható az RTL.hu-n.

A tojás lehet a legdurvábban dráguló élelmiszer

Ha a jelenlegi tendencia még egy kicsit folytatódik, a tojás lehet a legjobban dráguló élelmiszer.

Az áremelkedés már most is brutális. Az M-es méretű tojást már 110 forintért, az L-es pedig 140-ért is árulják. Tavaly ilyenkor kevesebb mint 50 forintot kértek darabjáét a KSH adatai szerint.

A tojás kell a rakott krumpliba is, de a kedvelt étel nem csak emiatt lesz egyre elérhetetlenebb, minden összetevője a KSH által mért infláció felett drágult. Most majdnem másfélszer annyiba kerül megfőznie egy családnak, mint tavaly.

„44,6 százalékos drágulás. Tehát még egy évvel ezelőtt 2400 forintba került egy tál rakott krumpli összeállítása, az most 3460 forintba kerül”

– mondta a Híradónak Gosztola Judit, a penzcentrum.hu elemzője.

A GKI szerint újabb forintgyengülés jöhet, emiatt pedig az energia és a takarmány, a belföldi termelés is tovább drágulhat. Azt mondják, nincs vége a tojás drágulásának.

„További drágulásra kell felkészülni. A 150 forintos ár is elképzelhető, sőt akár több is. Minden attól függ, hogy az árfolyam hogyan alakul, illetőleg a mindenféle egyéb költség

– magyarázta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A tojás Magyarországon drágul az egyik legnagyobb mértékben az Unióban. A GKI szerint ez részben azzal magyarázható, hogy a forint gyengült legnagyobbat az euróhoz képest.

(Dobi Tamás állatgondozó ellenőrzi a háromezer tojás befogadására képes egyik tojáskeltető gépet, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaságában, ahol 16 őshonos állatfajta, tyúk, pulyka, juh, gyöngytyúk, ló genetika azonosságának továbbörökítését végzik oktatási és gazdasági módszerekkel. Jelenleg a bronzpulyka pipéi kelnek, amik a következő generációt alkotják. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.