Állig felfegyverkezve, átoltva várják a negyedik hullámot az egyetemek

A hivatalos statisztika szerint. A magas oltási hajlandóság miatt egyes intézmények nem tartják indokoltnak elkülöníteni az oltott és a nem beoltott diákokat.

2021. szeptember 22., 12:20

Szerző:

Az egyetemi karok többségén jelenléti oktatással indult az őszi szemeszter. Az intézményekben akkor várható a jelenleginél szigorúbb szabályozás, ha romlik a járványhelyzet, és ennek fényében változnak a hatályos jogszabályok, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ajánlásai. Több egyetem azt közölte a 168.hu-val, hogy a diákjaik úgy 80 százaléka felvette a koronavírus elleni vakcinát, és ezért úgy látják, egyes karokon nem indokolt elkülöníteni az oltott és a nem beoltott hallgatókat.

ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szerint a képzés minősége és jelenléti oktatás fenntartása miatt fontos tisztában lenniük a hallgatóik és az egyetem munkavállalói átoltottságával. Mint közölték, így a tanév kezdetekor egy önkéntes és anonim felmérésben megmérték, hogy az egyetemi polgárok hány százaléka vette fel a vakcinát. A kérdőívet szeptember 7-ig közel 22 ezer ELTE-és, köztük hallgatók, oktatók és egyéb munkatársak töltötték ki. Az eredmény alapján a védőoltás elfogadásának aránya jelentősen meghaladja az országos átlagot. Mint közölték, a válaszadók mintegy 90 százaléka már mindkét oltást megkapta, további 2 százalékuk pedig tervezi a vakcina felvételét.

Az eredmények alapján az oktatók és a kutatók körében volt a legnagyobb átoltottsági arány, itt a válaszadók 97 százaléka vette fel a vakcinát. Mint az ELTE közölte, ez az szám a hallgatók körében 87 százalék, az egyetemi munkatársak esetében pedig 90 százalék. Az intézmény azt is hozzátette: a hallgatók körében megközelítheti a 95 százalékot a korábbi fertőzöttségből vagy oltásból származó védettség. „A kitöltők kétharmada egyébként úgy véli, nem esett át a COVID-19 koronavírus fertőzésen, és mintegy 13 százalék rendelkezik megerősített pozitív diagnózissal” – írták lapunknak.

Az ELTE álláspontja, hogy a magas átoltottsági és védettségi szint miatt jelenleg nem indokolt a beoltott és a nem beoltott hallgatók elkülönítését a különböző karokon. Az egyetemen egyénként jelenléti oktatással kezdődött meg az őszi szemeszter. A jelenlegi szabályozás szerint a közösségi helyiségekben, különösen a tantermekben, ügyfélfogadási helyiségekben és folyosókon, mindenki számára kötelező a maszkhasználat, mint írták, ez alól csak az oktató képez kivételt.

BGE

A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetemen szintén nagyon magas a diákok átoltottsága. Mint a BGE írta, jelenleg a TAJ számmal rendelkező magyar hallgatókról vannak adataik, eszerint 2021. augusztus 19-ig az egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) 83 százalék, a Külkereskedelmi Karon (BGE KKK) 84 százalék, a Pénzügyi és Számviteli Karon (BGE PSZK) pedig a hallgatók szintén 84 százaléka volt beoltva.

Mint közölték, az egyetem mindhárom karán ugyanazok a járványügyi intézkedések érvényesek. A BGE hozzátette, az őszi félévét alapvetően hagyományos, jelenléti oktatással kezdték, az 50 fő feletti előadásokat viszont online tartják meg.

Pannon Egyetem

A Pannon Egyetem azt írta megkeresésünkre, hogy a munkavállalók körében nem mérték, hányan vették fel a vakcinát, viszont az augusztusi statisztikai adataik átlagosan közel 80 százalékos átoltottságot mutatnak a diákok körében. „Ez az arány egy hónap elteltével minden bizonnyal növekedett, így jelenleg nem tartjuk indokoltnak a beoltott és nem beoltott hallgatók elkülönítését” – írták. Az intézmény alapvetően szintén jelenléti oktatással indította a tanévet, a levelező tagozaton azonban egyes kurzusokat online formában követhetnek a hallgatók.

ME

A Miskolci Egyetemen (ME) arról tájékoztatta lapunkat, hogy jelenleg nincs pontos adatuk arról, milyen arányban vannak a beoltva a hallgatók és az egyetemi munkavállalók a különböző karokon. Mint írták, folyamatosan figyelik a járvánnyal kapcsolatos fejleményeket és ezzel összhangban hoznak új intézkedéseket, továbbá rendszeresen felhívják az egyetemi polgárok figyelmét az oltás felvételének fontosságára.

Az ME-n is jelenléti oktatással kezdődött a félév, a karokon egy kivétellel egységesen kezelik a járvány-helyzetet. „Ami az egészségtudományi kart illeti, azon hallgatóknak, akiknek bármilyen elméleti vagy gyakorlati órájuk van egészségügyi intézményben, azoknak kötelező a védőoltás. Ez minisztériumi előírás. Az egyetemhez tartozik a Ferenczy Sándor Egészségügyi Technikum is. Ott az a főszabály, hogy azok a hallgatók, akik érettségi utáni felsőfokú szakképzésben részesülnek, azoknak kötelező az oltás. A 18 év alattiak esetében jobbára az iskola falain belül vannak gyakorlati órák, így esetükben ez még nem kötelező” – írták.

SE

Korábban a Semmelweis Egyetem adott ki közleményt arról, hogy a hallgatóik körében közel száz százalékos az átoltottság. Emellett mint tájékoztattak, azok a diákok, akik valós, szakorvosi véleménnyel igazolt egészségügyi indok nélkül utasítják el a vakcinát, bár beiratkozhatnak az intézménybe, de nem kezdhetik meg tanulmányaikat.

 

(Kiemelt kép: Elsőéves hallgatók fogadalomtétele a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén a debreceni Nagyerdei Stadionban 2021. szeptember 5-én. MTI/Czeglédi Zsolt)

 

 

 

 

 

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.