Négyezer rendőr hiányzik a hazai állományból

A fiatalok körében egyre népszerűtlenebb a rendőri pálya, az utánpótlást azzal próbálják segíteni, hogy már 10 hónapos képzésre is lehet jelentkezni, de a kevés jelentkező miatt ez sem oldja meg a létszámhiányt.

2022. május 11., 09:32

Szerző:

Legalább négyezer rendőri állás lehet betöltetlen Magyarországon – derült ki azokból az adatokból, amelyeket az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) küldött az rtl.hu megkeresésére. A tájékoztatás szerint ugyanis a rendőrség hivatásos állományának telítettsége 90,3 százalékos, azaz a 36-37 ezer fős létszám ideális esetben akár 40-41 ezerre is duzzadhat.

A cikkből kiderül hogy jelentősen visszaesett azoknak a száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket, idén például már csak 460-an jelentkeztek a két évig tartó tiszthelyettesi technikumi képzésre. A hivatalos adatok szerint a hivatásos állományban található helyek nagyjából 10 százaléka azaz körülbelül négyezer pozíció  betöltetlen, de a szakszervezeti vezetők szerint ennél sokkal több emberre lenne szükség ahhoz, hogy a tiszthelyettesek kiégés és átvezénylések nélkül tudjanak dolgozni. Azt mondják, Budapesten jelentős részben már vidékiek vannak szolgálatban. A rendőrség tájékoztatása szerint ezzel a létszámmal is „maradéktalanul el tudják látni” a feladataikat.

Csökkent azoknak a száma, akik tiszthelyettesi technikumba jelentkeznek, tavaly még 592-en végezték volna el ezt a kétéves képzést, idén viszont már csak 460-an adták be felvételi kérelmüket. Összehasonlításképpen: a Belügyi Szemlében megjelent tanulmány szerint 2014-ben még 3060-an jelentkeztek, 2018-ban 1715-en, 2019-ben pedig 880-an.

Az utánpótlás biztosítását valamelyest segíti ugyanakkor, hogy már nemcsak a kétéves technikumi képzésre lehet jelentkezni, hanem egy sokkal rövidebb, 10 hónapig tartó járőrképzésre is. Erre 2021-ben 1282-en jelentkeztek összesen (áprilisban, szeptemberben és novemberben indultak a tanfolyamok), idén csak áprilisban 198 diák kezdte el a képzést. Fontos kitétel ugyanakkor, hogy ezek az adatok csak a jelentkezők számát mutatják, minden harmadik fiatal elbukik az alkalmassági vizsgán.

Az összes tiszthelyettesi képzést tekintve tavaly nyáron összesen 716-an végeztek, miközben a már idézett tanulmány szerint tartósan 1200 új elsőéves tanulót kellene felvenni ahhoz, hogy a minimálisan elvárható létszám  legalább az avatás utáni első 2-4 évben  stabilizálódjon.

A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség ezzel az állománnyal is „maradéktalanul el tudja látni” a feladatait, szakszervezeti vezetők szerint ugyanakkor ez csak úgy lehetséges, ha a rendőrök sok túlórát vállalnak, valamint ha rendszeresen dolgoznak az otthonuktól távol is.

Budapesten például a szolgálatban lévők jelentős része vidéki – mondta az rtl.hu-nak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára. Ez valamelyest egybecseng a rendőrség tájékoztatásával, amely szerint elsősorban a központi régióban vannak olyan rendőri szervek, ahol átlag alatti a feltöltöttség.

Az FRSZ vezetője szerint a rendőrök rossz helyzetét mutatja az is, hogy a járvány előtt évente nagyjából 2000-2500 rendőr szerelt le.

„A koronavírus megjelenése óta a fegyverpénz belengetésén kívül csak azért nem mondtak fel tömegesen, mert június 1-jéig a veszélyhelyzetre hivatkozva megtiltották ezt, és csak közös megegyezéssel  azaz a felettes beleegyezésével  lehet távozni. De még a járvány évében is több mint ezren távoztak az állományból, pedig csak néhány hónapig oldották fel a leszerelési tilalmat” 

– tette hozzá Pongó. Szerinte a fiatalok körében elsősorban azért nem vonzó a rendőri pálya, mert a civil foglalkozásokhoz képest jóval alacsonyabb fizetés.

Egy kezdő például nettó 200 ezer forint alatt keres, de gyakran még több évtizednyi szolgálat után is csak nettó 250-300 ezer forintot vihetnek haza a tiszthelyettesek.

Éppen ezért szerinte az sem lenne túlzó, ha 50-100 százalékos béremelést kapnának a rendőrök, más ágazatokban ugyanis nagyságrendekkel magasabbak a bérek.

A fegyverpénznek nevezett hathavi illetménynek megfelelő egyszeri juttatás, amelyet idén februárban utaltak el, sokat javított ugyan a hangulaton, de még mindig sokan gondolkodnak a váltáson. A teljes létszámból 13-14 ezren ráadásul egy forintot sem kaptak.

Az alacsony fizetés mellett azonban az egyéb körülmények, valamint a létszámhiányból adódó egyre nagyobb terhelés is gondot okoz. „Gyakran előfordul, hogy lehetetlen helyzet elé állítják a rendőröket, például csak az utolsó pillanatban tudják meg a beosztásukat, vagy úgy kapják meg a 8 órás pihenőidejüket, hogy reggel és este is bent kell lenniük” – fogalmazott a szakszervezeti vezető, aki szerint gyakran emberségesebb bánásmód is kellene ahhoz, hogy javuljon az állomány hangulata.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dimény András)