Negyedik hullám: a kormány már tudja, mikor tör ránk

Vágy vagy valóság, de a vadászok még kibulizhatják magukat.

2021. augusztus 31., 05:12

Szerző:

A COVID negyedik hullámának megjelenésében csupán a „mikor” a kérdés. Míg a nyár derekán a világon összesen hetente 2 és fél millió megbetegedést jelentettek, addig ez a szám augusztus végére – dinamikus és töretlen növekedéssel – elérte a 4,6 millió heti esetszámot. Naponta átlagosan tízezren vesztik életüket a betegséggel összefüggésben.

Az Egyesült Államokban a nyár közepén 100 ezer alá csökkent a heti fertőzöttek száma, most viszont az egymilliót is meghaladja. A magas átoltottságáról híres Nagy-Britanniában a nyár beköszöntekor hetente 11 ezren betegedtek meg – most 240 ezren. Az Orbán Viktor által többször is Magyarország laboratóriumának nevezett Ausztriában július elején alig lépte át a 400-at a heti esetszám, augusztus végére pedig 10 ezer közelében járnak.

Noha a betegszám idehaza is dinamikusan emelkedik, és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is elismerte, hogy a negyedik hullám megjelenése elkerülhetetlen Magyarországon is – arról, hogy mikorra számít erre a kormány, nincs hivatalos információ.

A tanévkezdés közeledtével egyre több helyen pedzegetik: kérdés, hogy mennyire lesz tartós a diákok megjelenéséhez kötött oktatási forma. A 168.hu információi szerint a felsőoktatási vezetők körében tartott megbeszélésen a kormányzat már azt kommunikálta: október 15. lehet a negyedik hullám első olyan napja, amelyen valamilyen korlátozó intézkedést vezetnek be.

Bár a dátumot járványügyi számításokkal igyekeznek alátámasztani – mint például a főváros és környékén a szennyvízben mért vírus-RNS jelenlétével – mégis nehéz lenne nem észrevenni, hogy a kormányzat szerint a negyedik hullám még épp elkerüli a vadászati világkiállítást. A kabinetnek – és elsősorban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek és Kovács Zoltán szóvivőnek – oly kedves rendezvényt szeptember 25. és október 14. között tartják.

(Kiemelt kép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke (b) és Kovács Zoltán, a 2021-es budapesti vadászati világkiállítás lebonyolításért felelős kormánybiztos a 26. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállításon a megnyitó után a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, 2019. február 7-én. Fotó: MTI | Koszticsák Szilárd)

21:43

Magyarország gázellátása biztosított és az lesz a téli hónapok alatt is - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában.

17:43

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

2022. október 4., 17:12

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.