„Ne írd alá, János! Ne írd alá, János!”

Szerdán több százan vonulnak fel, hogy tüntessenek a homofóbnak és transzfóbnak tartott részekkel teleírt pedofiltörvény aláírása ellen.

2021. június 16., 18:56

Szerző:

Kedden megszavazta a parlament a tüntetők szerint homofób és transzfób propagandatörvényt. Az orosz mintára megírt törvényt több jogvédő és civil szervezet is kritizálta, a megszavazása ellen hétfőn tartottak többezres tüntetést a parlament előtt.

Az országgyűlés 157 igen szavazattal és egy nem szavazattal elfogadta a tervezetet, a Fidesz, a KDNP és a Jobbik együtt szavazott a törvényre. A 168-nak Jakab Péter azt nyilatkozta kedden, biztosak benne, hogy kormányon fognak tudni megoldást találni a homofób és transzfób részek törlésére, ugyanakkor konkrét jogi eszközt nem említett.

Ahhoz, hogy a megszavazott törvény érvénybe lépjen, a köztársasági elnöknek alá kell írnia. Emiatt vonulnak a köztársasági elnök rezidenciája, a Sándor-palota elé újra a törvény ellenzői szerdán: ahogy már az elmúlt években megannyi emberi jogokat és demokráciát sértő jogszabály esetében, megkérni Áder Jánost, ne írja alá

A tüntetők hat órakor gyülekeztek a Sándor-palotánál, ahol fél hétkor már hangosan zúgott a „Ne írd alá, János!”.

A tüntetés szervezői között nyolc civil és jogvédő szervezet szerepel, akik az esemény leírása alapján mindenképp az egyéni sorsokra akarták helyezni a hangsúlyt a tüntetésen.

A Sándor-palotát rendőrök biztosították, a tüntetésen teljesen békésen, csendesen, beszédek nélkül zajlott.

A köztársasági elnöknek címzett leveleket hoztak a tüntetők, amikben személyes történetüket írják le és megindokolják, hogy miért ellenzik a homofób törvény aláírását.

A szervezők megígérték, hogy a közösségimédia-oldalakon megfogják osztani a tüntetők történeteit, ezzel meg akarják mutatják az LMBTQ+ embereknek: nincsenek egyedül.

(Kiemelt képek I Fotó: 168.hu/Karancsi Rudolf)