Navracsics Fialának: Bízzon bennem!

A pénteki Keljfeljancsi vendége volt Navrarcsics Tibor, aki ezúttal kisebb csörtét folytatott Fiala Jánossal. 

2022. január 21., 14:47

Szerző:

 

„Kimentem a divatból”

 „Bizonyos szempontból már kimentem a divatból. Nem lepődnék meg, ha bekerülnék egy vitrinbe és onnan már soha nem kerülnék ki” – vallotta be Navracsics Tibor a műsorvezető azon felvetésére, mennyire foglalkoztatja őt az a gondolat, hogy a változó világ esetleg csökkenő érdeklődéssel fogadja személyét. A generációs különbségekről szólva Navracsics elmondta: érzékeli mind az egyetemen, mind a munkatársai körében, hogy a mai húszasok, kora harmincasok világlátása eltér a kora ötvenesek szemléletétől, de ez kommunikációs nehézséget nem okoz. Interkulturális dialógus van közöttünk – fogalmazott a politikus. 

Plakátkampány

 - Kinek szól az új, kormányközeli plakátkampány, amely Gyurcsány Ferencet és Márki-Zay Pétert az Austin Powers sorozat stílusvilágát idéző módon ábrázolja? Mivel van összefüggésben, hogy ez a kommunikáció az 50-60 pluszos korosztályt célozza meg? 

- A magyar társadalom korfájával. Ez egy öregedő társadalom. Az ellenzéki kampányról is elmondható, külföldi példákban is látható, hogy ritka a kifejezetten fiataloknak szóló óriásplakát – talán a divatcikkeket leszámítva – nemcsak a politikában, de az azon kívüli, politikamentes témákban is. A felnőtt lakosság fogyasztói potenciálja nagyobb, és ez igaz a politikára is. A fiatalok – bár sokszor lelkesen nyilvánítanak véleményt közéleti kérdésekben – a választásokon alacsony aktivitást mutatnak. Jobban megéri a választásban aktívabb idősebb korosztályoknak hirdetni. 

 Négysávosítás a Balaton-Felvidék útvonalán

 - A tervek szerint négysávossá alakítják a 77-es főút egy szakaszát Veszprém és Nagyvázsony között. Márta István ezzel kapcsolatban felvetette, hogy érdemes lenne lakossági fórumot tartani erről. Mit gondol ön erről?

 - Igaza van Márta Istvánnak, támogatom egy fórum megtartását. A kérdéses szakasz keskeny, rossz minőségű és balesetveszélyes, ezért ráfér az útfelújítás. Másfelől valóban vannak olyan félelmek, hogy a négysávosítás megnövelné a környék forgalmát. 

 Navracsics: „Személyesen vállaltam garanciát”

Fiala János a beszélgetés folytatásában felidézte korábbi tapasztalatait Demszky Gáborral, aki önkormányzati választások idején bármit megígért az akkor is interaktív Keljfeljancsi betelefonálóinak. Most hasonló jelenséget tapasztal, amikor azt olvassa Navracsics Tibor Facebook-oldalán: a politikus személyesen vállal garanciát arra, hogy – a helyiek akaratának megfelelően – nem lesz újrahasznosított hulladéklerakó a balatonrendesi bányában.

- Ön milyen személyes garanciát tud ez ügyben vállalni?

- Meg fogom akadályozni, ha engem választanak meg képviselőnek.

- Hogyan akadályozza meg?

- Majd elmondom a megfelelő időben. Most azért nem mondom el, mert rajtam kívül vannak még versenytársak ezen a pályán, akikről április 3-án szavazni fognak a választópolgárok. Bízzon bennem, meg fogom akadályozni! Ha mindig csak az én Facebook-posztjaimat olvassa, akkor persze úgy tűnik, milyen féloldalas ez a történet, mert nem olvassa a balatonrendesi, badacsonytomaji, szigligeti jelöltek, politikusok Facebook-profiljait. Ez egy komplex történet, aminek önök – bocsánat: ön – egy szálát látja.

 A fiatalok mára fiatal nyugdíjasokká válnak?

- Sajtóbeszámolók szerint Ön egy kerekasztal-beszélgetésen – amelyen Varga Judit is részt vett – arról beszélt, hogy a fiatalok mára fiatal nyugdíjasokká válnak. Ezt kifejtené?

- Az ifjúságpolitika témakörében elmondtam, hogy biztosként Európában ezt az aggasztó jelenséget láttam. Az Európai Ifjúsági Fórumban is – ami az európai ifjúság ernyőszervezete – nagyon komoly vita folyt annak idején, hogy egy gazdasági válság esetén mit kellene inkább ösztönözni: azt, hogy a fiatalok vállalkozók legyenek, kezdeményezők, munkahelyteremtők, vagy inkább a szociális ellátórendszer szélesítését. Szomorúan tapasztaltam, hogy a nyugat-európai fiatalok jelentős része inkább ez utóbbi felé hajlott. Számomra ezt azt az érzést keltette, hogy Nyugat-Európában a fiatalok jobban szeretnének fiatal nyugdíjasok lenni, mint fiatal vállalkozók.

Külpolitika: Biden katasztrofális

A következő témára térve Navracsics Tibor arról beszélt, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban miként látja az USA szerepét: 

- Szerintem az amerikai külpolitika – és általában az amerikai politika – nem a legjobb köreit futja már Barack Obama óta. Európai szemszögből nézve már ő sem volt jó elnök (hogy amerikai szemszögből milyen volt, azt most nem firtatnám). Európából nézve Trump sem volt jó elnök, Biden pedig kifejezetten katasztrofális. Szerintem nagyon komoly problémák vannak az Amerikai Egyesült Államok globális szerepvállalásának személyi alátámasztásával. És Oroszország ezt érzi, és próbál kitörni abból a geopolitikai ketrecből, amibe az elmúlt évtizedekben beszorult. Szerintem most nyomáspróba alatt van az Egyesült Államok vezetősége Oroszország részéről. Ez megnyilvánulhat abban is, hogy Oroszország többletköltségekre akarja rákényszeríteni az Egyesült Államokat. A kelet-európai kommunizmusok összeomlásában nem kis szerepet játszott Ronald Reagan csillagháborús terve: olyan fegyverkezésbe hajszolta a Szovjetuniót, ami végül megrogyasztotta az amúgy is gyengén álló szovjet és kelet-európai gazdaságokat. Nem kizárt, hogy ilyen közvetett mechanizmus van most is. Elképzelhető, hogy Oroszország nem akarja ütközési pontig elvinni ezt a konfliktust, csak feszítik, hadd költsön többet és többet az Egyesült Államok Ukrajna segítésére. Én úgy gondolom, hogy az orosz-ukrán konfliktus Bidenről szól.

Félsorompó a vasúti átjárókban

 Legalább egy félsorompó legyen minden vasúti átjáróban – ezzel a céllal indított petíciót Iván Anita azután, hogy a tapolcai vasúti átjárónál történt baleset következtében január elején elhunyt öt fiatal, köztük az ő gyermeke is. Mit gondol ön a kezdeményezésről? 

- Beszéltünk erről a tapolcai polgármesterrel. A Balaton északi partján futó vasútvonal Balatonfüredtől Tapolcáig villamosítva lesz a következő években. Ez maga után vonja a sínek és a vasúti átjárók átalakítását is. Hogy kell-e minden vasúti átjáróba félsorompó, nem tudom eldönteni, mert nem ismerem ennek a költségi vonzatait. Hogy konkrétan a tapolcai vasúti átjáróba kell-e félsorompó, erről nagy vita van a környéken. Valóban nem biztonságos átjáró. Nem lennék ellene, hogy legyen ott sorompó, találkozni szándékozom ez ügyben a MÁV vezérigazgatójával.

Az interjú záró témájában az egyetemi vizsga-botrányokról esett szó röviden. Navracsics Tibor kifejezte, hogy nagyon rossz véleménnyel van az eset szereplőitől, mind a vizsgázóról, mind az egyetemi kollégáról.

(Kiemelt kép: Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős tagja beszédet mond a Magyar Parasport Napja és a Magyar Paralimpiai Bizottság alapításának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a Várkert Bazárban 2018. február 22-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Szerbiába utazott, ahol Aleksandar Vucsics szerb államfővel közösen megnyitja a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt.