Navracsics Tibor Brüsszelbe utazik, a cél az uniós pénzcsapok megnyitása

A területfejlesztési minisztert elkíséri Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is, hogy két uniós biztossal tárgyaljanak.

2023. október 16., 20:29

Szerző:

Szerda este Brüsszelbe utazik Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, hogy csütörtökön az Európai Bizottság biztosi testületének tagjaival tárgyaljon – tudta meg az Index. A lap szerint egyre nagyobb az egyeztetések tétje, a mostani úttól azt várják, hogy érdemben közeledjen a két fél álláspontja, vagyis elérhető közelségbe kerüljenek a Magyarországnak járó uniós források.

Navracsics és Bóka két uniós biztossal, Johannes Hahnnal és Didier Reyndersszel egyeztet majd. Előbbivel a múlt hónapban is egyeztetett, Hahn a költségvetés és az igazgatás területéért felel, utóbbi a jogérvényesítésért.

Az Index úgy tudja, a mostani látogatás kulcsfontosságú lehet a tárgyalások lezárása felé vezető úton. Egyelőre három operatív program, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz), a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz (KEHOP Plusz), valamint
az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) esetében továbbra is 55 százalékos felfüggesztés van érvényben, vagyis ezeknél ellenkező tartalmú bejelentésig a fennmaradó 45 százalék válhat elérhetővé, minden más programnál viszont a forráskeret 100 százaléka nyílhat meg, ha végre egyezség születik.

(Kiemelt kép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelben, miután találkozott Johannes Hahn költségvetésért felelős európai főbiztossal 2023. szeptember 6-án. Fotó: Navracsics Tibor, Facebook)

 

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.