Lecsapnak a manórúdra, még a KRÉTÁ-t is bevetik

„Az Elf Bar nem játék” – üzenik a szülőknek. 

2022. június 15., 12:44

Szerző:

Az elmúlt hetekben 135 millió forint értékben foglaltak le eldobható e-cigarettákat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) együttműködésében – derült ki a két szervezet közös sajtótájékoztatóján szerdán a Tobacco Magazin szerint.

Az Elf Bar, Fume, Magic Bar és Manórúd néven is ismert termék forgalmazása törvénybe ütközik Magyarországon. „Egyszerű használata és kompakt kiszerelése miatt egyre népszerűbb, főleg a fiatal korosztály körében” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

„Mivel uniós szinten nincs kötelező szabályozás az elektronikus dohánytermékekre, ezért az engedélyekre, forgalmazásra, adóztatásra vonatkozó tagállami szabályok eltérőek. Aki Magyarországon értékesít engedély nélkül ilyen termékeket, az ötmillió forinttól ötszázmillió forintig terjedő bírságot kockáztat” – közölték a szerdai sajtótájékoztatón.

A NAV ellenőrzési szakterülete próbavásárlásokkal buktatja le az illegálisan értékesítőket, a bevetési és a bűnügyi szakterület pedig helyszíni akciók során kutatják át az árusok ingatlanjait, s lefoglalják az illegális dohánygyártmányokat, valamint őrizetbe veszik a kereskedőket. Az ilyen akciók során egyre gyakrabban találkoznak az Elf Barral, továbbá annak hamisított változataival. 

A NAV az elmúlt hetekben több mint harmincezer ilyen jellegű terméket foglalt le 135 millió forint értékben, a legnagyobb fogás egy Kínában feladott, 18 ezer darabos tétel volt Budapesten. Az elmúlt hetekben négy illegális kereskedőt vettek őrizetbe. Az SZTFH Dohányügyi Igazgatósága összesen 25 ügyet vett nyilvántartásba, amelyek közül a sajtótájékoztatóig négy esetben összesen húszmillió forint bírságot szabott ki.

Az SZTFH emellett elindította az ingyenesen hívható 1828-as zöld számot, ahol az Elf Barral és hasonló illegális eszközökkel kapcsolatos lakossági bejelentéseket várja.

A sajtótájékoztatón „egészségre súlyosan ártalmasnak” nevezett termékekről közölték, sok esetben általános iskolásoknak értékesítik azokat.

Az SZTFH levelet írt a Klebelsberg Központ (KK) elnökének, amelyben felhívta a figyelmet a jelenségre és kérte intézkedését, hogy a KRÉTA-rendszer segítségével minél több diákhoz és szülőhöz jusson el az információ, hogy „az Elf Bar nem játéka gyermekek egészségét súlyosan károsíthatja”.

(Kiemelt képünk: Zacher Gábor toxikológus egy Elf Bar néven ismert eldobható elektromos cigarettát szerel szét az RTL Híradó kamerái előtt. Forrás: RTL)

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.