A hőség miatt narancssárga riasztás van érvényben

Magas középhőmérséklet miatt adott ki narancssárga riasztást a meteorológiai szolgálat. 

2024. június 29., 09:42

Szerző:

A meteorológiai szolgálat szombatra másodfokú figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Győr-Moson-Sopron vármegye területére, a narancssárga riasztás azért lép érvénybe, mert a három vármegyében a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye kivételével máshol elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, itt a napi középhőmérséklet 25 fok felett lehet – írta a HungaroMet Zrt. az MTI-hez szombaton eljuttatott veszélyjelzésében.

Vasárnapra Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére elsőfokú, az ország többi részére másodfokú figyelmeztetés van kiadva várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Hétfőn Békés vármegyében haladja majd meg a napi középhőmérséklet a 27 fokot.

Erre kell figyelni a narancssárga riasztás idején 

Az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal. Továbbá nagyon erős az UV-B sugárzás, rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely a melanoma kialakulását segíti elő. Védekezzen a káros sugarak ellen lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet!

(Kép forrása: Pixabay)