Napi koronavírus: hamarosan elérjük az ötmillió beoltottat

647 az új fertőzöttek száma, elhunyt 48, többségében idős, krónikus beteg, 1500 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 183-an vannak lélegeztetőgépen. 

2021. május 22., 10:03

Szerző:

A kormányzati portál szombati adatai szerint folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 969 321 fő, közülük 2 967 350 fő már a második oltását is megkapta. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 665 552 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 106 645 főre csökkent. Az 5 millió beoltott elérését követő napon életbe lép az újraindítás újabb fokozata. Többek között megszűnik a kijárási tilalom, a közterületi maszkviselés, az üzletek és éttermek nyitvatartására vonatkozó korlátozás. Az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett – a készlet erejéig – Pfizer-, Szputnyik- és AstraZeneca-oltások foglalhatóak.

Pénteken a kormány kihirdette a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatára vonatkozó rendeletet, amely az 5 millió beoltott elérését követő napon lép életbe.

Ötmillió beoltott után a következő szabályok lépnek életbe: vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak, de vannak kivételek. A települések belterületén nem lesz kötelező a maszkviselés, s a 10 ezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot. A közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály is, valamint az egyéni- és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.

A bevásárlóközpontokban azonban egyelőre fenntartják a másfél méteres távolságtartást és a kötelező maszkviselést is. A 16-18 éves korosztály felügyelet nélkül is járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

Lakodalomban legfeljebb 200 fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén pedig az 50 fős létszámkorlát érvényes. A lakodalomban, családi esemény vagy magánrendezvény zenés, táncos rendezvény is lehet.

Ugyanez az érvényes szabályozás a szállodai rendezvényeknél is, azonban a védettségi igazolás nélküli személyek a szálláshelyet az esemény végén kötelesek elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnak a szálláshelyen.

A védelmi intézkedés betartatásáról a családi esemény vagy magánrendezvény szervezője, helyszínének üzemeltetője, vagy a helyszínnel rendelkezni jogosult köteles gondoskodni. A szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén is az üzemeltető köteles gondoskodni a magánrendezvényen résztvevők elkülönítéséről.

(Kiemelt képünk: Koronavírus tájékoztató oldal / Facebook)