Orbánnak esze ágában sincs lemondani oroszországi útjáról

Az ellenzék kérése volt.

2022. január 26., 11:24

Szerző:

„Folyik a találkozó előkészítése" – ezt válaszolta az atv.hu kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Mint beszámoltunk róla, az ellenzék két napja szólította fel Orbán Viktort, hogy ne menjen Moszkvába. A közleményük szerint a magyar miniszterelnök látogatása csak bátorítaná az orosz elnököt a feszült ukrán helyzet eszkalálásában.

Azt, hogy február 1-jén látogat Orbán Viktor Oroszországba, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be az orosz TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában egy hete. A megbeszélés fő témája a Paks II. lesz,  a magyar gázszállítási szerződés kiterjesztése, de szóba kerül majd az orosz fejlesztésű koronavírus-fertőzés elleni vakcina, a Szputnyik V esetleges magyarországi gyártása, valamint a két ország közös űrkutatási projektje is.

Az ellenzék ugyanakkor a Putyin találkozó elhalasztására szólított fel egy tegnapi közleményben. „Az ukrajnai konfliktus körüli jelenlegi, különösen kiélezett és feszült helyzetben Orbán Viktor baráti találkozóját Putyin elnökkel kifejezetten károsnak és nemzeti érdekeinkkel ellentétesnek tekintjük” - írták. Szijjártó Péter a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról beszélt: ebben a feszült helyzetben sem kérhetik a nyugati hatalmak az Oroszországgal fennálló kapcsolataink lazítását.  Legutóbb Putyin látogatott Magyarországra, 2019-ben.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Zivatarveszély miatt két megye több járására másodfokú riasztást adott ki kedd este az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken a következő órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jelentős mennyiségű csapadék, illetve jégeső kísérhet.

A város közösségének bevonásával döntött a pécsi önkormányzat a város új szlogenjéről, amely a következő lesz: Pécs – Mediterrán szerelem – közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata kedden az MTI-vel.