Az ellenzék felszólította Orbán Viktort, hogy ne menjen Moszkvába

A közleményük szerint a magyar miniszterelnök látogatása csak bátorítaná az orosz elnököt a feszült ukrán helyzet eszkalálásában.

2022. január 24., 19:59

Szerző:

Az ellenzék felszólította Orbán Viktort, mondja le az Oroszországi Föderáció elnökével ez év február 1-jén Moszkvában tervezett látogatását – írja a Telex. Az indoklás szerint az „ukrajnai konfliktus körüli jelenlegi, különösen kiélezett és feszült helyzetben Orbán Viktor baráti találkozóját Putyin elnökkel kifejezetten károsnak és nemzeti érdekeinkkel ellentétesnek” tekintik, az a tény pedig, hogy

„a kialakult helyzet ellenére sem mondta le az utat – azt üzeni, hogy a NATO és EU tagállamok nem egységesek Putyin javaslatainak elutasításában.”

– áll az ellenzék közleményében.

A közlemény kitér arra is, hogy ezzel Orbán tulajdonképpen bátorítja Vlagyimir Putyint a feszült helyzet további eszkalálására. „A mostani látogatás hivatalos indoklása azt igazolja, hogy

a magyar kormány számára a közös EU-s és NATO-s biztonsági érdekeinket felülírja a mutyipolitizálás, a korrupcióval átszőtt üzletelés.

Aggasztó hírek érkeznek arról, hogy a látogatás során döntő lépést kívánnak tenni Paks-2 építése kapcsán, és egy Magyarország számára előnytelen újabb gázmegállapodást is tető alá akarnak hozni” – írják.

Az Egységes Magyarországért ezek után felsorolja, milyen aggasztó dolgokat csinált mostanában Oroszország:

  • Újabb csapatok mozgatása az orosz-ukrán és a belarusz–ukrán határhoz;
  • javaslatok a szovjet befolyási övezet visszaállítására;
  • javaslatok arra az USA felé, hogy Európa megkérdezése nélkül döntsenek Európa felosztásáról.

Az ellenzék szerint Magyarországnak is elemi érdeke volna, hogy szavakkal és tettekkel is kiálljon Ukrajna területi integritása mellett, mivel ezt kívánja a kárpátaljai magyarság érdeke is.

Orbán és Putyin utoljára 2019 októberében találkozott személyesen, kevés külföldi vezetővel találkozik a magyar miniszterelnök személyesen olyan nagy rendszerességgel, mint Oroszország elnökével.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Karmelita kolostor előtt 2019. október 30-án. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)