Ezt a műtétet már csak magánellátásban végeztetik el a betegek

Bizonyos beavatkozások csak a magánellátás keretében érhetőek el.

2024. október 18., 14:33

Szerző:

Léteznek olyan egészségügyi műtétek, amelyekre előbb vagy utóbb mindenkinek szüksége lehet, és ezek egy része az állami rendszerben nem, a magánellátás keretében viszont – térítés ellenében elvégezhető. Aki teheti, ezeket a szolgáltatásokat választja – írta meg az EconomX.

A legtöbbeket a lézeres látásjavító műtét érint, amely iránt folyamatosan egyre többen érdeklődnek. Mindez nem is meglepő, hiszen a látás, illetve a különböző szemészeti problémák sokaknál már gyermekként kialakulnak, de például a rövidlátás idővel a lakosság akár felét is érintheti.

A többség még mindig igyekszik a TB-támogatott beavatkozásokat választani, ám a legmodernebb technológiák bizonyos műtéttípusoknál csak magánellátás keretében végezhetőek el, és a lézeres látásjavító műtét tipikusan ilyen beavatkozás. A kontaktlencse és a szemüveg okozta kellemetlenségektől sokan szeretnének megszabadulni, erre pedig hosszú távú megoldást kínál ez a műtét.

A magánellátás legkeresettebb szolgáltatásai közé tartozik

Lengyel Lívia egészségügyi közgazdász szerint korábban is voltak olyan tényezők, amelyek a betegeket a magánellátás irányába fordították. Mint azt az EconomX-nak elmondta, a hosszú várólisták, a hálapénz kivezetése, és ennek következményei, valamint az állami intézményekben tapasztalható körülmények miatt aki tehette, már korábban is egyre többször kért magánorvostól segítséget.

A lézeres látásjavító műtéteknél azonban már az is szempont, hogy ilyen jellegű szemészeti beavatkozás nem is érhető el az állami intézményekben, pedig a legkorszerűbb kezelési formák közé tartozik. Egy idén nyáron elvégzett felmérés szerint évente legalább nyolcezer látásjavító műtétet végeznek el. Már az 1990-es években is elérhetőek voltak ilyen beavatkozások, bizonyos intézmények kifejezetten erre specializálódtak, és sokan inkább lemondások árán, de összegyűjtötték a műtétek díját.

A szakemberek szerint ebben természetesen az is szerepet játszik, hogy a szem betegségei jelentősen ronthatják az életminőséget, ez pedig azt eredményezi, hogy arányában sokkal nagyobb figyelem övezi a páciensek részéről is. Az is fontos tényező, hogy más egészségügyi beavatkozásokhoz képest ma már jóval kisebb összeg is elegendő lehet: egyes intézményekben akár fél millió forint alatt is elvégeztethető a műtét mindkét szem esetében, bár ennek a duplájára is rúghatnak a költségek, ha példásul speciális lencsére van szükség. Érdemes megjegyezni, hogy bár bizonyos beavatkozások több milliós költséggel is járhatnak, amelyekhez képest a látásjavító műtét valóban lényegesen olcsóbb, ám még így is sok páciens számára elérhetetlen.

A felmérésből az is kiderült, hogy az ár mellett a páciensek számára az alkalmazott modern technológia, illetve a szakmai hozzáértés is fontos, de a biztonságot is sokra tartják. Mint kiemelték, tévedés azt gondolni, hogy csak az idősebb generációk érintettek ebben a kérdésben, ugyanis a felnőtt lakosságban a 30 százalékot is eléri azok aránya, akik például rövidlátással küzdenek, de számos egyéb kórállapot is indokolttá teheti azokat a szemészeti beavatkozásokat, amelyek csak a magánellátás keretében végeztethetőek el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)