Müller Cecília újra nyunyókázott, és elmondta, mikor jön újra Pfizer

Kedden 334 400 Pfizer-vakcina érkezik az országba, és a Magyarországon élő külföldieket is beoltják már. 

2021. május 3., 14:02

Szerző:

Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta, hogy eddig 4 millió 73 ezren kapták meg az első, és 2 millió 77 ezren a második oltást, ami lehetővé tette, hogy a járványügyi adatok folyamatosan, „immáron tendenciózusan javuljanak”. Ugyanakkor továbbra is megkért mindenkit, hogy regisztráljanak az oltásra, és ne hezitáljanak a második oltás felvételénél. „A tartós és megfelelő szintű védelem kialakulásához mindkét dózis fontos” – tette hozzá. Kiemelte, bár a kórházi adatok javultak, a szennyvízmérések szerint a fertőzöttség csökkenése megállt. Az elmúlt heti adatok szerint inkább stagnálnak a számok, sőt Budapesten, Debrecenben és Szolnokon enyhe növekedést is mértek. „A járvány nem zajlott le, a koronavírus itt van közöttünk, tegyük védetté magunkat a legnagyobb számban” – tette hozzá. 

A tiszti főorvos elmondta, hogy kedden 334 400 Pfizer-vakcina érkezik az ország, amelynek egy része a pedagógusok második körös oltásra szolgál majd. Kemelte, hogy keddtől megnyílik a tajszám nélküli regisztráció lehetősége a Magyarországon élő külföldiek számára. „Újabb lépés, ezek a külföldi társaink itt élnek velünk együtt, és járványügyi szempontból ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a magyar állampolgárok” – mondta a tiszti főorvos, aki szerint a vakcinabőség miatt számukra is biztosítani lehet az oltást.

Hozzátette: május 10. után kezdődik a regisztrált 16-18 évesek oltása Pfizer-vakcinával. A Pfizer-BioNTech amerikai–német gyártó korábban az amerikai, nemrég pedig az európai gyógyszerügynökségnél kezdeményezte az oltóanyagának engedélyeztetését a 12-15 éves korosztály számára is. Az engedély megadása után további korosztályra terjesztik ki az oltást Magyarországon is.

Müller Cecília jó hírrel érkezett az ovis és bölcsis gyerekeknek is. Mint mondta, a járványügyi helyzetben beállt kedvező fordulat miatt a gyerekek ismét magukkal vihetik az óvodákba, bölcsődékbe az otthoni játékokat,  „nyunyókákat”. Kiemelte, ezeket rendszeres fertőtlenítés mellett már bátran használhatják a kicsik közösségben is. Mint ismert, a tiszti főorvos tavaly dobta be a köztudatba a  „nyunyókát”, akkor még azzal a figyelmeztetéssel, hogy a járványban a játékok is veszélyesek lehetnek, és azokat inkább ne vigyék be a kicsik az óvodába vagy a bölcsődébe. 

 A videóben 18:50-től a nyunyókáról szóló jó hír: 


(Kiemelt kép: MTI | Botár Gergely/kormany.hu)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.