Müller Cecília: Még egy hétig tetőzik a harmadik hullám

A tiszti főorvos szerint még egy hétig lehetnek a mostanihoz hasonlóan magas járványszámok, de már némiképp lassul a járvány. 

2021. április 16., 14:14

Szerző:

A harmadik hullám tetején állunk – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A magas adatok ellenére „törékeny csökkenésről” is beszámolt, ami azonban a szennyvízből kinyerhető információkban még nem mutatkozott meg. Mindez szerinte azt jelzi, hogy még körülbelül egy hétig lehet hasonló járványügyi adatokat látni, mint amilyeneket most.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a hazai reprodukciós ráta kicsivel egy alá csökkent. Ez azt jelenti, hogy egy fertőzött jelenleg egy embert képes megbetegíteni. Ennek a számnak az ellaposodásából a fertőzöttek számának csökkenésére lehet következtetni.

Müller közölte, az oltási programban már több mint 3,1 millióan, a lakosság 32 százaléka megkapta az első adag vakcinát. Az unióban ez az arány 17 százalék körüli. A 32 százaléknak köszönhető szerinte az is, hogy új intézkedéseket, enyhítéseket tudnak bejelenteni. Kiemelte azonban, hogy az adatok „törékeny számok", így arra kér mindenkit, regisztráljon az oltásra. 

Elhangzott, az is, hogy meghosszabbították a védelmi intézkedéseket, vagyis a maszkviselésre vonatkozó szabályokat is, mert koronavírus különböző mutációi miatt nagyon ragályos a betegség. Ráadásul gyorsan romolhat a fertőzött állapota. Müller Cecília a Pfizer harmadik dózisának lehetséges beadásáról annyit mondott: nagy valószínűséggel fel kell majd venni egy harmadik dózist is. Hozzátette, sokan vélekednek úgy, hogy a koronavírus szezonális lesz, ezért lehetséges, hogy ellene – akárcsak az influenza ellen – is évente kell majd oltást kérni.

(Kiemelt kép: koronavirus.gov.hu)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.