Müller Cecília: Még egy hétig tetőzik a harmadik hullám

A tiszti főorvos szerint még egy hétig lehetnek a mostanihoz hasonlóan magas járványszámok, de már némiképp lassul a járvány. 

2021. április 16., 14:14

Szerző:

A harmadik hullám tetején állunk – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján. A magas adatok ellenére „törékeny csökkenésről” is beszámolt, ami azonban a szennyvízből kinyerhető információkban még nem mutatkozott meg. Mindez szerinte azt jelzi, hogy még körülbelül egy hétig lehet hasonló járványügyi adatokat látni, mint amilyeneket most.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a hazai reprodukciós ráta kicsivel egy alá csökkent. Ez azt jelenti, hogy egy fertőzött jelenleg egy embert képes megbetegíteni. Ennek a számnak az ellaposodásából a fertőzöttek számának csökkenésére lehet következtetni.

Müller közölte, az oltási programban már több mint 3,1 millióan, a lakosság 32 százaléka megkapta az első adag vakcinát. Az unióban ez az arány 17 százalék körüli. A 32 százaléknak köszönhető szerinte az is, hogy új intézkedéseket, enyhítéseket tudnak bejelenteni. Kiemelte azonban, hogy az adatok „törékeny számok", így arra kér mindenkit, regisztráljon az oltásra. 

Elhangzott, az is, hogy meghosszabbították a védelmi intézkedéseket, vagyis a maszkviselésre vonatkozó szabályokat is, mert koronavírus különböző mutációi miatt nagyon ragályos a betegség. Ráadásul gyorsan romolhat a fertőzött állapota. Müller Cecília a Pfizer harmadik dózisának lehetséges beadásáról annyit mondott: nagy valószínűséggel fel kell majd venni egy harmadik dózist is. Hozzátette, sokan vélekednek úgy, hogy a koronavírus szezonális lesz, ezért lehetséges, hogy ellene – akárcsak az influenza ellen – is évente kell majd oltást kérni.

(Kiemelt kép: koronavirus.gov.hu)