A Fidesz elfogadta az MTA-t megcsonkító törvényt, a kormány osztja a kutatási pénzeket

2019. július 2., 12:29

Szerző:

Kedden a Fidesz-KDNP parlamenti többsége megszavazta, hogy a Magyar Tudományos Akadémiától elvegyék a kutatóintézeteit. A jövőben a Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium döntő felügyeletével osztják szét a kutatási pénzeket. A fideszes javaslatot 131 igen, 53 nem és 3 tartózkodás mellett fogadták el.

Palkovics László 2018-ban kezdeményezett vitát az MTA kutatási finanszírozásának elutasításáról. Bár hangfelvétel is kiszivárgott arról, hogy azt ígérte, az Orbán-kormány nem csatolja el a kutatóhálózatot, mivel az eredeti ajánlatban is a kormányzati befolyás növelése szerepelt a pénzek elosztásában, az MTA azt nem fogadta el. Válaszul a legkeményebb verziót, a teljes kormányzati befolyást biztosító tervezetet nyújtotta be a miniszter, előre bejelentve, hogy az MTA tiltakozhat, ha akar, a javaslata nem változik.

Az Orbán-kormány a módosításokat azzal indokolta, hogy szerinte az állampolgároknak, a kormánynak és az iparnak is látnia kell, hogy mire fordítják a kutatási pénzeket az MTA-ban. Arról nem beszélt a miniszter sem, hogy ez eddig is ellenőrzötten működött, az MTA-nak minden évben el kell számolnia a támogatással. Azt sem támasztották alá, hogy mi alapján állítják, hogy javításra szorul a kutatóhálózat működése. Hatástanulmány nem készült, az MTA hivatalosan 54 percet kapott arra, hogy véleményt nyilvánítson az átalakításról

A törvényre az MTA tiltakozó kutatói a kutatás alkotmányos függetlenségének korlátozásaként tekintenek.

A tudományos közösség attól tart, hogy magyar kutatók ezrei távozhatnak az országról a törvény miatt. A törvény kritikusai nem csak a tudomány szabadságát féltik, ugyanis a kormány a törvénnyel döntő felügyeletet nyert a kutatás-fejlesztésre fordítható több tízmilliárdos uniós támogatások felett is.

Tegnap 19:12

A gödöllői HÉV-vonalán maszturbáló férfi esete napokig lázban tartotta az olvasókat. Kerepes polgármestere, Gyuricza László ultimátumot adott a férfinak: ha nem adja fel magát, a tevékenységéről készült felvételt nyilvánosságra hozza. Kérdés, hogy tett szert a polgármester a felvételre, illetve vajon jogszerűen használta-e fel?