Most avatkozott bele az árampiacba az Energiahivatal

Szerintük egyes piaci szereplők versenytorzító erőfölénnyel rendelkeznek.

2021. október 26., 12:10

Szerző:

 A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) túlzott, piaci kondíciók változásával nem indokolható áremelkedést állapított meg az energia piacán, ezért iparági határköltség alapú árképzést írt elő a piac egészére, írja a Portfolio.

Az új rendszert november elsejétől alkalmazzák, és kompenzációs eleme is lesz, így a kötelezés minden piaci szereplő számára mindig biztosítja a költségek megtérülését, csak a piaci erőfölényes árazás lehetőségét korlátozza”.

A hivatal közleménye szerint a 2021. februárjától kezdődő piaci kondíciók változásával nem indokolható a túlzott áremelkedés, ezért kellett eljárást folytatniuk az ügyben. Szerintük a verseny az árampiacon azért nem kellően hatékony, mert egyes piaci szereplők olyan erőfölénnyel bírnak, ami alkalmas a verseny torzítására. 

(Kiemelt kép: Shutterstock)

Tegnap 19:04

Megosztja az Európai Uniót, hogyan viszonyuljanak a mozgósítás elől menekülő oroszokhoz. Van olyan ország, ami védelmet biztosítana számukra, de van, amelyik biztonsági kockázatként tekint rájuk. A magyar kormány eddig nem szólalt meg az ügyben.

A jogosítvány árába is beépül a benzin piaci ára. A KATA törvény módosításával pedig eljöhet a több hónapos várakozási idő, hiszen sok oktatónak már nem éri meg az általányadózással az oktatói tevékenységet folytatni. Az oktatók közül többen azt tervezik, hogy inkább elmennek taxizni, ott ugyanis minden kedvezményt igénybe vehetnek.