Márki-Zay Pétert támogatja a Momentum

Fekete-Győr András szerint eljött a cselekvés ideje.

2021. október 7., 14:38

Szerző:

Márki-Zay Pétert, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) miniszterelnök-jelöltjét támogatja a Momentum az ellenzéki előválasztás második fordulóján – jelentette be egy rendkívüli sajtótájékoztatón Fekete-Győr András, a Momentum elnöke csütörtökön.

Fekete-Győr a bejelentés előtt azt mondta, az előválasztásnak két célja van: az ellenzék megújítása és megtisztítása, valamint egy olyan kormányzóképes csapat felállítása, amivel legyőzhető az Orbán-rendszer. A Momentum elnök úgy értékelte, az első kitételt már sikerült teljesíteniük az előválasztás első fordulóján, példaként felhozta Tóth Csabát és Ráczné Földi Juditot is.

Viszont mint mondta, a második feltétel, az esélyes kormányzóképes alternatíva létrejötte, szerinte veszélybe került. Hozzátette: bár mind Márki-Zayt mind Karácsony Gergelyt kiváló jelöltnek tartja arra, hogy leváltsa az Orbán-rendszert, viszont, – mint mondta – miután Márki-Zaynak és Karácsony Gergelynek nem sikerült megegyeznie, a Momentum úgy látta, eljött a cselekvés ideje. Szerinte Márki-Zay egy olyan új arc a politikában, akivel egyetértenek a szakpolitikai kérdésekben, valamint hitelesen és közösen tudnának harcolni a magyar korrupció felszámolásáért. Mint mondta, a Momentum többek között ezért döntött úgy, hogy az MMM jelöltjét támogatják és segítik a második fordulóban.

„Márki-Zay Péterrel van a legnagyobb esélyünk Orbán Viktor legyőzésére. Tehát úgy döntöttünk, létrehozzuk a megújulás  szövetségét Márki-Zay Péterrel, és eszerint folytatjuk utunkat a második fordulóban”

– zárta a Momentum elnöke.

Orosz Anna, a Momentum alelnöke az eseményen elmondta: az elmúlt napokban komoly viták folytak a párt elnökségén arról, mi a szerepük az előválasztás második fordulójában. Mint mondta, végül arra jutottak, hogy nemcsak a legtisztább miniszterelnök-jelöltet kell támogatniuk, hanem egyben egy olyan személyt is, aki balról és jobbról, valamint a bizonytalanok közül is választókat tud megszólítani, továbbá alkalmas és képes arra, hogy leváltsa Orbán Viktor rendszerét. „Mi úgy látjuk, ez a jelölt egyértelműen Márki-Zay Péter” – tette hozzá Orosz. Az alelnök emellett felszólította az ellenzéki pártokat, kiemelve a Jobbikot, hogy ők is foglaljanak állást. „Hiszen felelősségünk van abban, hogy véget vessünk ennek a rendszernek jövő tavasszal. Tudjuk a közvélemény-kutatásokból és a választóktól, hogy Márki-Zay Péter a legesélyesebb jelölt a versenyben” – zárta.

Márki-Zay Péter a sajtótájékoztatón megköszönte a Momentum támogatását. Mint mondta, tárt karokkal várja Karácsony Gergelyt és a főpolgármestert támogató pártokat, továbbá a DK szavazóit is. Az MMM jelöltje szerint „Dobrev Klára személyes kiválóságai ellenére a pártja és a 2010 előtti kormány eredménytelensége okán” a legkevésbé esélyes Orbán Viktor és a rendszere ellen. Márki-Zay emellett arra kért mindenkit, vegyenek részt az előválasztás második fordulóján.

(Kiemelt kép: Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter sajtótájékoztató előtt a Kossuth téren, Budapesten, 2021. október 7-én. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.