Járóka Lívia: Minden harmadik nő átélt már fizikai vagy szexuális erőszakot

Ma van a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja.

2023. november 25., 17:20

Szerző:

Kiemelt figyelemmel kell kezelnünk a nők elleni erőszakos bűncselekményekkel szembeni fellépést és az áldozatok segítését, ennek színtere pedig az Európai Unióban az erős és átfogó tagállami szabályozás és helyi programok – emelte ki Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes képviselője pénteki sajtóközleményében.

Az ENSZ Közgyűlésének 1999-es döntése alapján november 25-e a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja.

Járóka Lívia kiemelte, hogy a nőket ért erőszak megakadályozására átfogó tagállami törvényi garanciákra, központi és regionális programokra és egységes társadalmi fellépésre van szükség, „nem pedig üres szavakra és a megbukott isztambuli egyezmény ratifikációjának erőltetésére”.

Minden három nőből egy tapasztalt már fizikai és/vagy szexuális erőszakot 15 éves kora óta. Ez az adat becslések szerint körülbelül a duplája a roma nők és lányok körében – hangsúlyozta Járóka Lívia. A helyzet kifejezetten aggasztó és ma már az is adatokkal bizonyítható, hogy az isztambuli egyezmény bevezetésével a nők helyzete és társadalmi megítélése csak romlott a ratifikáló országok többségében. Jó döntésnek bizonyult tehát, hogy egyes tagállamok, mint például Csehország és Magyarország, nem ratifikálták az egyezményt, így egy erős nemzeti garanciarendszert tudnak kialakítani a nők jogainak és emberi méltóságának védelmére – húzta alá a képviselő.

 A Momentum a Karmelitánál emlékezett meg a nők elleni erőszak áldozatairól

A nők elleni erőszak áldozatairól emlékezett meg a Momentum és több női civil szervezet a Karmelita kolostor előtt szombaton, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján. A Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti (EP-) képviselője azt követelte a kormánytól, hogy szigorítsa a távolságtartási szabályozást és indítson kampányt, amely erre a súlyos problémára hívja fel a figyelmet.

Jelenleg átlagosan Magyarországon hetente egy magyar nő hal meg erőszakos bűncselekmény miatt – mondta a képviselő. Az ellenzéki párt azt kéri az Országgyűléstől, hogy szólítsa fel a kormányt, lépjen fel határozottan és hatékonyan a jellemzően vagy kizárólagosan nőket érintő erőszakformák ellen, emellett felhívják a figyelmet a kényszerláthatás kiemelten problémás gyakorlatára is.

Az eseményen a résztvevők két molinót is kihelyeztek a Karmelita kolostor előtt található kordonra, amelyekkel a nők elleni erőszak megszüntetésének fontosságára és a kormány tétlenségre hívták fel a figyelmet.

 (Képünk illusztráció / DPA)